Costurile totale pentru importurile nete de energie ale Italiei vor fi mai mult decât duble anul acesta. Costurile au ajuns la suma de aproape 100 de miliarde de euro (99,5 miliarde de dolari), a declarat ministrul Economiei, Daniele Franco, sublinind că Italia nu poate cheltui în mod nelimitat pentru a atenua impactul asupra economiei, transmite Reuters.

Aproximativ trei pătrimi din consumul de energie al Italiei provine din importuri. Acest lucru sporește expunerea țării  la actuala criză a energiei cu care se confruntă Europa. Mai mult decât atât, nivelul ridicat al datoriei Italiei reduce marja de manevră, a avertizat ministrul economiei, Daniele Franco.

Guvernul urmează să anunțe noi măsuri care vor atenua facturile la energie

Acesta a anunţat că săptămâna viitoare vor fi adoptate noi măsuri de sprijin pentru firmele şi consumatorii afectaţi de criza energetică și facturile imense la energie. Autoritățile de la Roma deja au implementat şase pachete de măsuri care până acum se ridică în total la 52 de miliarde de euro.

„Este extrem de costisitor să continuăm să compensăm, cel puţin parţial, creşterea preţurilor la energie prin finanţele publice, şi niciodată nu am putea face suficient”, a explicat ministrul Economiei. Acesta a apreciat că este esenţial să fie remediată funcţionarea pieţei europene a energiei, în condiţiile în care majorarea preţului gazelor, în urma scăderii exporturilor ruseşti, a dus la preţuri mai ridicate la energie.

„Ceea ce contează este să readucem nivelul preţurilor gazelor şi energiei la nivelul sustenabile”, a susținut Franco.

Costurile pentru importurile nete de energie au crescut cu aproximativ 60 miliarde de euro

Comparativ cu anul 2021, Italia a ajuns la 43 de miliarde de euro pentru importurile nete de energie, aproximativ la un nivel similar cu anii precedenţi, exceptând 2020, când consumul a fost afectat de pandemie, a explicat ministrul Economiei.

„Creşterea de aproximativ 60 miliarde de euro aşteptată în 2022 echivalează cu aproximativ trei puncte procentuale din PIB şi va şterge excedentul net din schimburile cu restul lumii înregistrat de Italia în ultimii ani. Transferăm peste hotare o parte importantă din puterea noastră de cumpărare”, a avertizat Daniele Franco.