Italia: Este nevoie de carantină pentru persoanele care sosesc din țările din Estul Europei

„Este nevoie de carantină pentru persoanele care sosesc din unele țări din Europa de Est, unde numărul de noi cazuri de coronavirus este foarte ridicat, iar procentul de vaccinați scăzut. Italia are relații intense cu România și Bulgaria, muncitorii din acele națiuni sunt angajați în asistența persoanelor în vârstă, de exemplu. Nu putem risca. Și spun asta cu spirit de colaborare și cu respect față de acești cetățeni care desfășoară munci importante”, a declarat Alessio D’Amato, consilier pentru Sănătate în Regiunea Lazio, care consideră că Italia trebuie să fie atentă, deoarece creșterea cazurilor și a internărilor, încă acceptabilă, ar putea scăpa de sub control chiar de Crăciun.

Cu privire la a treia doză, însă, nu este ușor să crească viteza administrărilor de vaccin. Persoanele sunt perplexe, nedumerite. Astfel, riscăm însă să avem, în fazele decisive, milioane de italieni care au primit a doua injecție în urmă cu mai bine de șase luni și, prin urmare, au o protecție redusă, conform ilmessaggero.it

„Am vorbit despre acest subiect și cu generalul Figliuolo și părea foarte interesat de una dintre propunerile mele. Este nevoie de ceea ce eu numesc „certificat verde inteligent”. Astăzi, când prezinți codul QR, apare întotdeauna culoarea verde dacă certificatul tău este valabil, chiar dacă nu te-ai prezentat pentru a treia doză. Astfel, însă, se transmite un mesaj periculos persoanelor care au fost vaccinate acum mai bine de șase luni. Să facem o modificare în sistem, tehnic e simplu: pentru aceste persoane trebuie să apară culoarea galbenă, un fel de avertisment ca în fotbal. Iți spune: atenție, ești deja vaccinat de mai bine de șase luni, important este să mergi să primești a treia doză. Astăzi, toată lumea crede că doza de rapel ar trebui făcută când expiră certificatul verde, dar nu este așa. Odată cu avertismentul, se face informarea, se trimite o alertă cetățeanului”.

Ce spune Alessio D’Amato despre certificatul verde?

Reporter: Dacă într-o anumită perioadă de timp, cetățeanul nu merge să primească rapelul, atunci trebuie să fie anulat certificatul verde?

Alessio D’Amato: Situația epidemiologică actuală nu face necesar acest lucru, mai important este să se intervină cu o muncă de convingere. Dacă situația s-ar înrăutăți, însă, și aceasta ar putea fi o soluție. Însă, ar trebui să fie o alegere națională, a guvernului, evident. Până acum, Italia are consecințe mai puțin grave decât alte țări în noul val, pentru că a vaccinat mult. Să nu pierdem ce s-a făcut: este important, tocmai iarna, să se consolideze protecția primilor vaccinați.

Reporter: Sâmbătă, Croația, care are două treimi din locuitorii din Lazio, a avut 7.000 de cazuri într-o singură zi, adică de nouă ori mai mulți decât cei din Regiune. Există numere similare în Slovenia, dar și în alte țări care au vaccinat puțin, precum România și Bulgaria. Astăzi, cu un simplu test antigen, se poate călători din aceste țări până la Roma. Nu sunteți îngrijorat?

Alessio D’Amato: Foarte mult. Acesta este motivul pentru care consider că este necesară o intervenție rapidă la frontiere. Sunt necesare mai multe controale, dar mai ales este nevoie de obligația carantinei. Având în vedere cât de mult circulă virusul în unele țări, având în vedere procentul mare de persoane care sunt împotriva vaccinării, nu ne putem baza numai pe testele antigen.

Reporter: Ce părere aveți despre decizia Austriei de a introduce o serie de noi restricții, pentru restaurante sau pentru pârtiile de schi, rezervate numai celor nevaccinați?

Alessio D’Amato: Obiectivul nostru trebuie să fie de a crește acoperirea de vaccinare și de a începe rapid a treia doză. Dacă vom face asta, am putea avea un Crăciun mai liniștit decât anul trecut și am putea controla mai bine al patrulea val. Bineînțeles, dacă ar fi să fiu pus în fața unei alegeri, așa cum se întâmplă în țările care sunt în urmă cu vaccinarea (de exemplu Austria), să prevăd închideri pentru toți sau numai pentru cei neimunizați, nu aș avea îndoieli. Mai bine limitări stricte pentru cei nevaccinați, de ce să dăuneze sectoarelor economice întregi închizând totul, de ce să îi penalizăm pe cei care au fost, în schimb, vaccinați? Să fiu clar: Italia și Lazio au un procent foarte mare de oameni vaccinați, nu ne confruntăm cu acest scenariu.

Reporter: Lazio, însă, a depășit astăzi 800 de infecții într-o singură zi. Regiunea dumneavoastră riscă să intre în zona galbenă?

Alessio D’Amato: Cu aceste date nu riscăm, mai ales dacă reușim să facem un pas înainte cu doza a treia. Dar nimeni nu poate exclude nimic. Despre numărul de infecții: ne așteptam la o creștere, va continua, dar cred că în decembrie vom ajunge la o limită și, apoi, va începe scăderea.