Italia are parte de o situație catastrofală. COVID a făcut prăpăd iar cifrele oficiale indică o realitate cutremurătoare. Țara a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de morți de după cel de-al Doilea Război Mondial. În total, s-au înregistrat 746.146 de decese. Este cu 15% mai mult decât media anuală pentru anii 2015-2019. Aceste declarații au fost făcute vineri, de biroul de statistică Istat din Roma, scrie La Libre Belgique

“Țara de 60 de milioane de locuitori a fost afectată la sfârșitul lunii februarie 2020 de un prim val de coronavirus. Prin urmare, autoritățile au analizat excesul de mortalitate observat între lunile martie și decembrie. Numărul deceselor a fost cu 20% mai mare decât mediile înregistrate în aceeași perioadă între 2015 și 2019”, a susținut sursa citată.

Acest lucru nu înseamnă că toate decesele excedentare sunt legate direct de coronavirus. Experții au subliniat deja că excesul de mortalitate ar putea fi legat și de saturația spitalelor.

Număr record de contaminări în Italia

Autoritățile sanitare au indicat vineri peste 24.000 de noi contaminări în 24 de ore. Prin urmare, Italia a depășit oficial punctul de reper de 3 milioane de contaminări de la începutul epidemiei. Cu toate acestea, se așteaptă ca numărul real să fie mai mare, cu multe persoane care prezintă puține simptome sau nu sunt testate. În ultimele 24 de ore, 297 de persoane au murit de Covid în Italia.

Situația se deteriorează în țară. Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a anunțat, vineri, o intensificare a luptei împotriva epidemiei. El a anunțat introducerea a noi restricții în trei regiuni. E vorba de Friuli-Venezia Giulia și Veneto (nord). Acestea au fost clasificate până acum în galben (risc moderat). De acum vor trece la portocaliu (risc mediu). Campania, regiunea Napoli, se schimbă în roșu (risc ridicat) de luni, 8 martie.

Institutul Superior de Sănătate mesaj cheie

Aceste măsuri intervin în timp ce Institutul Superior de Sănătate (ISS), care sfătuiește guvernul în lupta împotriva Covid, a venit cu un mesaj cheie. Pentru prima dată în șapte săptămâni, rata de reproducere, care măsoară viteza de răspândire a virusului, a crescut peste valoarea critică de 1 la 1,06.

Peste 1, se apreciază că epidemia tinde să crească, deoarece un pacient infectează în medie mai mult de o altă persoană.

Restricțiile în diferite zone variază, cea mai strictă fiind în zonele roșii. Este vorba de închiderea barurilor, restaurantelor, școlilor și creșelor și interzicerea circulației, cu excepția motivelor de muncă sau de sănătate.