Industria româneasca de software a crescut ca Făt-Frumos în ultimii ani, ajungând acum la 80.000 de programatori, cam jumătate din Silicon Valley, potrivit celor mai recente estimări ale Asociației Patronale a Industriei de Software si Servicii. Comparațiile dintre România și raiul IT-ului american se opresc, însă, aici, din păcate.

Dacă ne uitam la cifre, descoperim că fiecare programator american generează de 400 de ori mai multi bani decât unul de la noi, iar explicația e simplă: în Silicon Valley se gândesc produse de la zero, în timp ce developerii români sunt, în 90% din cazuri, forța de muncă ieftina, folosita de straini pentru proiectele lor.

În România sunt active acum peste 5.000 de firme in domeniul software și servicii IT. Aproape toate trăiesc din outsourcing și doar 10% se axeaza pe idei proprii, a căror punere în practică durează, costă și nu ai niciodată garanția unui rezultat mulțumitor. Rata de succes a startupurilor în Silicon Valley este de doar 7%. Facebook, Google si Apple au pornit astfel.

Țara noastră nu oferă cele mai mici preturi pentru companiile straine care vor să-și externalizeze produsele. De obicei India face asta. Însa, în fata indienilor, avem cateva avantaje. Suntem în Uniunea Europeana, la distanțe mici față de marile capitale occidentale. Asta în timp ce programatorii noștri au un nivel de pregătire ridicat și vorbesc nu doar engleza, ci și germană, italiană sau franceză, după cum arată un studiu IDC.

La nivel global, România este una dintre destinațiile recomandate pentru outsourcing. Raportul pe 2014 Top 100 Outsourcing Destinations al celor de la Tholons pune Bucureștiul pe locul 40 in lume. Studiul arată o concentrare a industriei de outsourcing în jurul capitalelor din Europa de Est, însă și orașele mici au început să se miște. Bucurestiul este cap de afis cu aproape doua treimi din venituri.

După numărul de programatori înregistrati aici, România este pe locul al doilea in Europa, după Marea Britanie. Plata medie a românilor este de 20,55 de dolari pe oră, în creștere cu 30% față de acum un an, în condiţiile în care un freelancer american ia 30 de dolari pe oră.

"România are programatori buni, dar lipsesc oamenii de business", spune Florin Talpeș, CEO la Bitdefender, unul dintre putinele produse IT romanesti recunoscute pe plan internațional. Antivirusul la care lucreaza împreună cu echipa este vândut din SUA și Japonia, până în Vanuatu, Groenlanda și Bahamas.

“Daca mă uit la sistemul de educaţie, e departe rău de tot de nevoile pieţei locale şi n-are nicio legatură cu nevoile pentru a merge regional sau international. Ca să reusesti în Romania s-ar putea să ai nevoie, să zicem, de cunostinţe de clasa a 8-a. În acelaşi sector, dar într-o altă ţara, gen Statele Unite, s-ar putea sa ai nevoie de doctorat. Noi avem aici nevoie de universităţi care sa te pregăteasca la nivel de doctorat”, a declarat Talpeş.

Întrebat ce sfat i-ar da preşedintelui ales, Klaus Iohannis, CEO-ul Bitdefender se referă tot la învatamant. “Totul pleacă de la educaţie. Dacă România nu va investi în educaţie masiv, noi nu vom putea vorbi decat conjunctural de prosperitate. Vorbim de strategii pe termen lung. În educaţie nu poti să vorbesti de altceva. Eu sper că dacă Iohannis va fi un preşedinte bun, va fi un presedinte pe 10 ani. În 10 ani poţi să schimbi sistemul de educaţie. Poate sa fie obiectivul lui numarul 1”, spune Florin Talpeş.

La rândul său, Mircea Goia, fondatorul RomanianStartups.com, urmareşte peisajul micilor firme de IT de 7 ani. Site-ul său îşi propune să fie un catalog, care sa ajute la formarea unei comunităţi în ţara noastră. “Cea mai mare gafă pe care o poate face un startup din tehnologie este sa nu gândească global”, spune Goia.

Alex Barrera, un antreprenor spaniol cofondator al Tech.eu, urmareşte startupurile atât din Estul, cât şi din Vestul Europei. “Atunci cand un ecosistem incepe sa existe, are nevoie de timp pentru a se maturiza. Indiferent cate acceleratoare creezi, cati bani investesti, este nevoie de timp”, spune el.

În Romania, resursele financiare sunt limitate pentru tinerii care vor sa porneasca o afacere in domeniul tehnologiei. Barrera crede ca o solutie pentru programatorii romani ar fi sa lucreze de luni pana vineri la o companie de IT, iar sâmbătă şi duminica sa se ocupe de startupul lor. Apoi, daca mica afacere functioneaza, pasul firesc este ca fondatorii să renunţe la serviciu şi să se dedice propriei companii în proportie de 100%.

 „Le spun oamenilor din Europa de Est sa inceapa sa calatoreasca mai mult de exemplu spre SUA, pentru a vedea ce se intampla acolo. Vor avea o revelatie”, spune Alex Barerra.