Russel Wasendorf Sr., fondatorul firmei de brokeraj din Iowa PFGBest, s-a alăturat altor trei brokeri din Chicago pentru a pune bazele unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, grupul Avrig 35, care a fost evaluat la peste 1 mld. dolari în 2007, potrivit jurnaliştilor de la Reuters. Acum el este acuzat că a ascuns peste 200 mil. dolari din banii clienţilor printr-o schemă care a fost dezvăluită în această săptămână.

Din 2007 şi până acum, participaţiile lui Wasendorf în Avrig 35 s-au redus substanţial de la circa 150 mil. dolari la sub 45 mil. dolari, pe măsură ce compania a vândut din active.

Alexander Hergan, partenerul lui Wasendorf şi membru fondator al Chicago Board of Options Exchange (CBOE), speră că drama din Iowa nu va afecta redresarea Avrig 35 care trece acum printr-o perioadă de reorganizare.

„Nu vreau niciun fel de pată din situaţia lui Russell să se răsfrângă asupra Avrig Group. Avrig 35 a intrat în insolvenţă recent, dar reorganizarea este una de succes. Intenţionăm să ne achităm 50 mil. dolari din datoriile noatre în următoarele două luni. Am salvat această companie în ultimul an“, a declarat Hergan într-un interviu telefonic pentru Reuters.

Firma, care deţine cea mai înaltă clădire din România – Tower Center International din Piaţa Victoriei, adaugă o nouă dimensiunii misterului care se adânceşte în jurul lui Wasendorf, a cărui tentativă de suicid a atras o investigaţie din partea FBI, un proces din partea reglementatorilor pieţei de capital şi falimentul PFGBest.

Problemele Avrig 35, după criza financiară din 2008, pun într-o nouă lumină finanţele lui Wasendorf, care este sub privirea atentă a investitorilor aflaţi în căutarea fondurilor dispărute din SUA.  Hergan nu crede că presupusul abuz asupra fondurilor clienţilor PFGBest are vre-o legătură cu problemele financiare ale Avrig. Întrebat dacă este îngrijorat că anchetatorii americani ar putea vrea să investigheze Avrig, el a spus că grupul va coopera cu orice formă de anchetă.

„Bineînţeles că ne-am gândit la asta, dar nu suntem îngrijoraţi. Ar putea să îi urmărească activele, ar putea să urmărească participaţiile sale în grupul Avrig, dar ceilalţi acţionari le vor răscumpăra de vreme ce valoarea lor este foarte scăzută. Nu avem nimic de ascuns“, a spus Hergan.

Hergan, care a emigrat în SUA în 1966 la vârsta de 19 ani, spune că Mark Proskine – tatăl actualului director executiv Matthew Proskine – l-a întâlnit pe Wasendorf în anii `90, când acesta a intenţionat să le cumpere locurile în cadrul bursei de la Chicago. Chiar dacă tranzacţia nu s-a concretizat, ei au păstrat contactul. Câţiva ani mai târziu, Hergan i-a sugerat acestuia ideea de a investi împreună în România, care intra într-o perioadă de creştere economică după colapsul regimului Ceauşescu.

Hergan a spus că Wasendorf, Hergan, Proskine senior şi un alt investitor din Chicago pe care s-a ferit să îl numească au pus fiecare câte 500.000 de dolari în 1999 pentru a pune bazele parteneriatului. Hergan s-a mutat înapoi în Bucureşti în acelaşi an.

Hergan a mai spus că Wasendorf nu a fost implicat în derularea zilnică a afacerilor Avrig, şi că nu a vizitat niciodată România. Ei se întâlneau cel puţin odată pe an la adunările acţionarilor şi vorbeau la telefon.

Avrig s-a extins la peste 60 de firme până în 2008, extinzându-se în sectoare diverse precum media, retail şi asset management. În 2007, banca UBS sfătuia compania să se listeze pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, şi a evaluat grupul la peste 1 mld. dolari.

Pe hârtie, investiţia iniţială a lui Wasendorf de 500.000 de dolari s-a umflat puternic. Chiar dacă participaţia sa în companie s-a diminuat la sub 15%, după ce Hergan a cumpărat din participaţiile celorlalţi investitori, el tot ar fi rămas cu cel puţin 150 mil. dolari, adică de 300 de ori peste investiţia iniţială în decurs de opt ani.

„Când ne-a lovit vremea rea… băncile au încetat să ne mai finanţeze, unele chiar când eram în mijlocul construcţiei. Piaţa pur şi simplu a încetat să mai funcţioneze“, spune Hergan.

Datele financiare obţinute de Reuters de la Ministerul Finanţelor arată că Avrig a adunat datorii totale de circa 36,6 mil. dolari în balanţa sa din 2010. Acestea au sărit de dublu la circa 80 mil. dolari acum, potrivit lui Hergan.

Chiar dacă încă mai funcţionează, balanţa contabilă arăta că mai are în cont doar 3.600 de dolari la sfârşitul lui 2010. Practic a înregistrat pierderi în fiecare din ultimii trei ani.

Între 2007 şi 2011, Wasendorf a participat cu cash la trei sau patru majorări de capital, a declarat Matthew Proskine în acelaşi interviu telefonic. El spune că aceste majorări au culminat cu o investiţie de 750.000 de dolari anul trecut.  

„Aceşti bani au fost răscumpăraţi deja cu dobândă“, menţionează Hergan. El a mai spus că anul trecut când l-a întâlnit pe Wasendorf, acesta părea uşor cam tensionat, dar nu s-a gândit la nimic rău la acea dată.

Wasendorf este acum la un spital din Iowa după ce aparent a încercat să se sinucidă în maşina sa lângă sediul PFGBest din Cedar Falls.

„Nu m-am gândit niciodată că ar putea fi implicat în asemenea lucruri. Când asemenea lucruri se întâmplă oamenii nu pot decât să dea din cap uimiţi“, a concluzionat Hergan.

SURSA: Reuters