Se pare că Israelul nu ar dori să accepte medierea pentru a se ajunge la o încetare a focului cu militanţii palestinieni. Potrivit unor surse de securitate egiptene, Israelul ar fi respins “toate iniţiativele şi medierea” ce ar fi putut duce la un armistiţiu, fie şi unul temporar, cu organizaţia Hamas.

Egiptul a intervenit de mai multe ori ca mediator între Israel şi militanţii din Gaza

Sursele egiptene afirmă că o delegaţie din Egipt s-a întâlnit cu oficiali din Israel pentru medierea negocierii unei încetări a focului. Din păcate, nu s-a ajuns la niciun rezultat pozitiv, Israelul refuzând toate încercările de mediere, relatează agenţiile LUSA şi DPA.

Egiptul a acţionat deseori ca mediator între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas. Delegaţia egipteană mers joi la Tel Aviv pentru a se întâlni cu responsabili israelieni. Aceştia din urmă au precizat că, înainte de orice armistiţiu sau întoarcere la masa negocierilor, vor desfăşura o “amplă operaţiune militară” în Fâşia Gaza.

“Este clar că Israelul are obiective specifice cu atacul asupra Fâşiei Gaza, pe care doreşte să-l realizeze înainte de o încetare a focului, precum distrugerea capacităţilor militare ale rezistenţei palestiniene, în special ale Hamas, vizând de asemenea mai mulţi lideri ai Hamas căutaţi”, a precizat o sursă apropiată de discuţiile ce au avut loc joi.

Înainte de a merge la Tel Aviv, delegaţia egipteană s-a întâlnit şi cu responsabili ai Hamas din Fâşia Gaza.

Totodată, şi Qatarul lucrează la ONU pentru a facilita o mediere în vederea încetării focului şi a stopării acestui conflict militar.

Bilanţul tragic până în acest moment al luptelor de săptămâna aceasta

De la debutul de luni al ostilităţilor, cel puţin 119 oameni au murit în Fâşia Gaza, printre care şi 31 de minori. 19 persoane decedate sunt femei. Numărul palestinienilor răniţi a urcat la 830, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza.

În Israel, s-au înregistrat până acum 9 morţi, şapte persoane decedând în urma impactului proiectilelor şi două murind în timp ce fugeau spre adăposturi de atacurile aeriene.

În dimineaţa zilei de vineri, 14 mai, armata israeliană a desfăşurat cea mai mare operaţiune în Fâşia Gaza de la izbucnirea conflictului militar, cu cincizeci de runde de bombardament terestru şi aerian în patruzeci de minute.

Până în prezent, miliţiile grupurilor islamiste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat peste 1.800 de rachete spre teritoriul israelian şi cel puţin 430 dintre acestea au căzut în enclavă.

Sursă foto: Dreamstime