Producția de brânză tare reprezintă 20% din piaţa internă de produse lactate din Israel.
Potrivit ordinului, nivelul taxelor vamale pentru importurile de brânză tare va fi coborât până la 20%, de la 70% în prezent, până în 2016. În plus, taxele vor coborî la 20% încă din 2011 pentru o cantitate de 1.500 de tone, care va fi ridicată gradual până la 7.500 de tone în 2015.
"Deschiderea pieţei de produse lactate pentru importuri va stimula competiţia şi va duce la o reducere a preţurilor pentru consumatori", a precizat ministrul de finanţe Yuval Steinitz într-un comunicat după semnarea ordinului.
Decizia este menită să calmeze preocupările protestatarilor privind creşterea preţurilor la alimente şi alte produse de bază şi are loc după anularea, duminică, a unei anunţate scumpiri cu 5% a carburanţilor.
Protestele împotriva creşterii preţurilor au început în Israel în luna iunie, cu un boicot al brânzei de vaci, un produs de bază pentru israelieni. Din cauza protestelor, producatorul de lactate Tnuva a micșorat prețurile la brânza de casă și s-a angajat să nu mai majoreze prețurile cel puțin până la sfârșitul anului.
Citește și Tnuva-boicotata-de-israelieni-pentru-a-ieftini-branza-proaspata