'E un sistem care, prin introducerea datelor în cloud, în funcţie de nevoile plantelor, prin algoritmi matematici, de inteligenţă artificială, se transmite comanda. Planta, prin intermediul algoritmilor, e capabilă să trimită comenzi care să genereze irigaţie bazată pe nevoile exacte ale plantei. În cuvinte simple, planta se autoirigă, îşi spune 'mi-e sete, am nevoie de apă'. E un adevărat sistem tehnologic revoluţionar', spune Zohar Ben Ner, co-fondator al start-up-ului SupPlant, firma care a pus bazele sistemului revoluţionar de autoirigare. 

Firma lucrează deja în 15 ţări şi, prin noul sistem, se reuşeşte reducerea cu 20-30% a apei folosite în sistemele clasice de irigare. 

'La sfârşitul zilei, algoritmii şi senzorii au capacitatea de a măsura lucruri, cuantifică date pe care nici un cultivator n-ar putea să le facă, oricât de profesionist şi de experimentat ar fi', a mai spus Zohar Ben Ner. 

Prin noul sistem, producţia la hectar creşte semnificativ, în timp ce cantităţile de apă consumată sunt mult reduse. În acest fel, scad, pe de o parte, costurile şi creşte profitul. 

'SupPlant oferă un concept revoluţionar care cuprinde tehnologia şi o suită de servicii care generează produse mai mari, în timp ce se utilizează mult mai puţină apă. Pentru prima dată, o soluţie de irigare cu buclă închisă oferă un răspuns în timp real la nevoile reale ale plantelor, printr-o tehnologie sofisticată şi cu date ce ţin de nevoile plantelor, cu date din sol şi din mediul înconjurător şi prin algoritmi de calcul în cloud şi prin inteligenţă artificială', se arată într-o prezentare a SupPlant. 

Din cauza resurselor limitate, apei i se acordă o atenţie deosebită în Israel. Ca urmare a acestei importanţe, există o structură guvernamentală cu o largă autonomie, asemănătoare unui minister, Autoritatea Apei (Water Authority), dar şi numeroase firme şi companii susţinute financiar de stat, care se ocupă cu soluţii de managementul apei, desalinizare, reciclare a apelor uzate, irigaţii etc. Printre aceste firme, companii şi asociaţii se numără Sorek Seawater Desalination Plant, Investment Promotion Center and Israel NewTech, Water Technologies Israel export institute, ICS2, Synthesis, TaKaDu, Mekorot, Utilis, Hutchison Kinrot Technology Incubator, Israel Export Institute Professionals, SupPlant, Green Horizons, Netafim, Shafdan, Aryeh Pools, Tifrah Recycled Water Reservoir and agriculture fields. 

De asemenea, o importanţă deosebită se acordă educării, încă de la cele mai mici vârste, în privinţa folosirii judicioase a apei, a protejării şi reciclării acesteia. 
Şi cercetarea în domeniul apei şi a agriculturii ocupă un loc important, iar unul dintre vârfurile în domeniu este Facultatea de agricultură din Rehovot, unde vin să studieze tineri din numeroase ţări. 

În perioada 12-14 septembrie, în Israel va fi organizată o amplă conferinţă internaţională dedicată apei, Watech (Water Technology & Environment Control Exhibition & Conference) Israel 2017, care va avea ca temă 'Apa în era digitală'. 

AGERPRES