Boris Johnson își dă demisia din funcția de premier al Marii Britanii

Boris Johnson va demisiona din funcția de prim-ministru al Marii Britanii, anunță surse britanice, potrivit Sky News. Potrivit sursei citate, acesta va demisiona astăzi, 7 iulie 2022, din funcția de lider al Partidului Conservator, însă va continua să fie prim-ministru până în toamnă.

Conform BBC, liderul englez a acceptat deja să demisioneze.

O cursă pentru conducerea Partidului Conservator va avea loc în această vară, iar un nou prim-ministru va fi numit la timp pentru conferința Partidului Conservator din octombrie.

Cum se alege succesorul la șefia Partidului Conservator

Fiecare candidat la șefia partidului trebuie fie nominalizat de parlamentari conservatori, iar Reuters observă că ar putea fi mulți candidați pentru șefia partidului.

Parlamentarii conservatori țin apoi mai multe rânduri de vot pentru a reduce numărul candidaților: la fiecare scrutin în parte, este eliminat candidatul cu cele mai puține voturi.

Acest proces se repetă până rămân doi candidați.

Ultimii doi candidați sunt supuși unui vot mai larg, în cadrul Partidului Conservator, iar câștigătorul devine președintele partidului.

Președintele partidului care deține majoritatea în Camera Comunelor este prim-ministrul de facto al Marii Britanii.

Sursă: Dreamstime

Tot astăzi, 7 iulie 2022, alți doi miniștri din Guvernul de la Londra au demisionat pentru a-l forța pe Boris Johnson să renunțe la funcția de premier al Marii Britanii. Este vorba despre ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, și ministrul pentru Securitate, Damian Hinds

Alți doi miniștri britanici au demisionat pentru a-l face pe Boris Johnson să se retragă din funcția de premier

Ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a demisionat joi, 7 iulie 2022, spunând că nu mai crede că valorile onestității, integrității și respectului reciproc sunt susținute de Guvernul Johnson. Astfel că, Brandon Lewis s-a alăturat celor aproximativ 40 de politicieni britanici care au demisionat din funcții guvernamentale în ultimele două zile, într-un efort de a-l forța pe Borjs Johnson să renunțe la funcția de premier al Marii Britanii.

La rândul său, ministrul pentru Securitate, Damian Hinds, a demisionat joi, susținând ferm că țara sa are nevoie de plecarea premierului Boris Johnson pentru a restabili încrederea poporului britanic în democrație.

„Mai importante decât orice guvern sau lider sunt standardele pe care le respectăm în viața publică și încrederea în democrația și administrația noastră publică. Din cauza erodării serioase a acestora, am ajuns la concluzia că ceea ce este corect pentru țara noastră și pentru partidul nostru este ca dumneavoastră să vă retrageți din funcția de lider de partid și prim-ministru”, a explicat Damian Hinds în scrisoarea de demisie adresată lui Boris Johnson.

Menționăm faptul că, tot joi, Helen Whately, un ministru junior al Trezoreriei, a demisionat și ea, relatează agenția de presă Reuters.

Până acum, zeci de oficiali guvernamentali au demisionat, distanţându-se, totodată, de premierul Boris Johnson. Primii care au demisionat au fost ministrul Sănătăţii (Sajid Javid) şi ministrul de Finanţe (Rishi Sunak), după aceea au urmat zeci de oficiali guvernamentali, în principal secretari de stat.