‘Nu înţeleg logica mişcării preţurilor la combustibili, probabil că au motivaţii interne, iar variaţiile sunt mult prea mari. Au crescut preţurile temporar, şi atunci când leul s-a întărit semnificativ faţă de dolar. Preţul ţiţeiului nu justifică aceste evoluţii’, a afirmat Isărescu.

Oficialul BNR a adăugat că cel mai mare impact al creşterii TVA s-a înregistrat la produsele perisabile, inclusiv la combustibili.
”Majorarea TVA a avut un impact de 2,4 puncte asupra inflaţiei din 2010. (…) Românii parcă mănâncă pâine şi ţigări. Ponderea mare a ţigărilor în calcularea indicelui preţurilor de consum (IPC) ne-a creat probleme. Am văzut statisticile. Nu suntem cei mai mari fumători din Europa, însă avem cea mai mare pondere a ţigărilor în calculul inflaţiei. Avem şi ponderea cea mai mare a alimentelor în IPC din Europa. Nu cred că între ceea ce consumă românii şi bulgarii e o diferenţă atât de mare”, a explicat guvernatorul BNR.

‘Cel mai mare impact al creşterii TVA a fost la legume, fructe, ouă, dar şi combustibili. La ceilalţi indicatori de calcul ai inflaţiei evoluţiile au fost cele previzibile. Este adevărat că aceste preţuri ne-au ajutat foarte mult în cursul anului trecut’, a precizat Isărescu.

În ceea ce priveşte preţurile la produsele alimentare şi materiile prime agricole, Guvernatorul BNR a subliniat faptul că impactul de pe piaţa internă a fost sub cel înregistrat pe pieţele externe.

‘La materiile prime agricole, impactul preţurilor externe nu poate fi neglijat şi s-a manifestat începând cu luna iulie 2010, pe fondul secetei din Europa. Transpunerea s-a făcut relativ temperat. Preţurile produselor alimentare pe piaţa externă, faţă de cele de pe piaţa internă, au fost mult mai mari’, a menţionat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat, joi, raportul trimestrial asupra inflaţiei, conform căruia prognoza de inflaţie pentru anul 2010 a fost stabilită la 8,2%, cu 3,4% peste valoarea din 2009, şi cu 0,4% peste cea anunţată în luna august a.c.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, marţi, menţinerea ţintei de inflaţie pentru anul 2012 la nivelul de 3% ± un punct procentual.

În acelaşi context, CA al BNR a hotărât ca, începând cu anul 2013, banca centrală să adopte o ţintă staţionară de inflaţie, situată la nivelul de 2,5% ± un punct procentual. Ţintele asumate urmează să fie discutate cu guvernul.

Raportul trimestrial asupra inflaţiei a fost analizat şi aprobat, marţi, de CA al BNR.