De asemenea, proiecţia de inflaţie a BNR pentru anul 2012 a fost revizuită în scădere de la 3,6% la 3,5%.

Banca centrală anticipează că rata inflaţiei va coborî spre 5% sau chiar sub 5% în septembrie, iar spre sfârşitul anului va fi înregistrată o stagnare. Inflaţia a scăzut, în iunie, la 7,9%, de la maximul ultimilor aproape trei ani, de 8,4%, atins în luna mai.

Ţinta de inflaţie a băncii centrale este la 3% plus/minus un punct procentual pentru acest an şi 2012, iar pentru 2013 de 2,5% plus/minus un punct procentual.

‘Datele privind inflaţia au început să arate mai bine. Sperăm ca cel puţin în perioada de vară îmbunătăţirile să fie substanţiale’, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

Oficialul BNR a menţionat corecţia puternică a preţurilor volatile ale produselor alimentare, după creşterea puternică din primele patru luni ale anului 2011, semnalele clare de temperare a presiunilor inflaţioniste la preţurile materiilor prime agroalimentare – grâu, zahăr, în timp ce pentru preţul ţiţeiului se anticipează o traiectorie uşor ascendentă.

De asemenea, a arătat Isărescu, datele privind gradul de utilizare a capacităţilor de producţie din industria prelucrătoare, care se apropie de nivelul pre-criză, arată că economia a ieşit din recesiune.

Potrivit guvernatorului BNR, cererea de consum trenează în continuare. ‘A avut loc o uşoară revenire a vânzărilor cu amănuntul, dar volumul creditului pentru populaţie este în continuare jos, arătând că populaţia se concentrează pe rambursarea creditelor anterioare şi nu are curaj să se angajeze în credite noi, ci cel mult în refinanţări’, a adăugat şeful băncii centrale.