‘Am discutat încă de la începutul anilor 1990 despre deschiderea de filiale ale unor bănci chineze aici (în România – n.red.). Mă aştept ca acest lucru să se întâmple în viitor’, a spus Mugur Isărescu.

Autorităţile din domeniul finanţelor din China au decis să depună valute străine în Banca Naţională a României la începutul anilor ’90, atunci când valuta se afla încă în cantităţi mici în România, a reamintit el, adăugând că demersul a fost o dovadă a prieteniei durabile dintre băncile naţionale ale celor două ţări.

‘A fost un ajutor concret şi un gest de prietenie. Un prieten la nevoie se cunoaşte. Eu n-am uitat acest gest de prietenie’, a mai spus Isărescu.

Xinhua notează că România intenţionează să adopte moneda euro până în 2015. Guvernatorul Băncii Naţionale a României a afirmat că încrederea în euro exprimată de premierul chinez Wen Jiabao în timpul turneului său european în luna iunie a constituit un sprijin pentru moneda unică.

‘China, în calitatea sa de importantă putere comercială şi economică la nivel mondial, a devenit de asemenea o putere financiară, prin acumularea în creştere de rezerve valutare. De aceea, un mesaj de încredere în euro din partea unei puteri financiare va ajuta cu siguranţă moneda’ europeană, a estimat Isărescu.

‘Este posibil ca viitoarele crize să poată fi evitate atunci când moneda chineză va juca un rol internaţional mai puternic’, a adăugat Mugur Isărescu.

‘Când yuanul va deveni valută, o vom avea imediat în trezoreria noastră’, a adăugat el, exprimându-şi totodată dorinţa pentru o mai strânsă cooperare financiară între China şi România. ‘Colaborarea noastră din prezent se poate axa pe diferite aspecte pentru rezolvarea crizei financiare internaţionale’, a mai spus Mugur Isărescu, care a salutat rolul constructiv jucat de reprezentanţii Chinei la Fondul Monetar Internaţional.