"Avem excedent de forţă de muncă la primar şi gimnazial, forţa de muncă mai puţin pregătită. Un excedent de forţă de muncă la categoria profesionişti există, dar el este în scădere. Totodată, avem un deficit în creştere a forţei de muncă cu pregătire înaltă. Aceasta este cerută din ce în ce mai mult în România şi este în creştere. Avem o populaţie inactivă de aproape patru milioane de persoane cu vârstă cuprinsă între 15 şi 64 de ani, care, deşi sunt în vârstă de muncă, nu au şi nici nu caută un loc de muncă, dar nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu", a afirmat Isărescu, în conferinţa de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. 

Potrivit acestuia, din această populaţie inactivă, doar 10% ar fi disponibilă să muncească, deşi nu caută o slujbă. În plus, jumătate din aceste persoane trăiesc în mediul rural, 46% au doar studii gimnaziale, iar 50% au studii liceale şi postliceale sau o şcoală profesională. 

Dintre tineri, numai 80% sunt la şcoală, ceilalţi nefiind implicaţi în nicio activitate, a punctat Isărescu. 

În altă ordine de idei, guvernatorul BNR a atras atenţia asupra faptului că se observă un anumit grad de tensionare pe piaţa muncii, care reprezintă o problemă structurală. 

"Se conturează o altă problemă serioasă, şi anume un grad de tensionare a pieţei muncii, pe care noi ne-am propus să-l analizăm. Nu este în ograda neapărat a noastră, dar ştim că o tensionare a pieţei muncii înseamnă o problemă structurală în piaţa muncii, care împinge salariile în sus. Deci, chiar dacă nu ai avea o politică salarială, să spunem stimulativă, salariile tot tind să crească datorită migraţiei, de exemplu, a faptului că omul, când vine din străinătate, vine cu alte pretenţii, dar şi din această tensionare", a explicat Mugur Isărescu.

 AGERPRES