Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat într-o conferinţă de presă, că Guvernul are un comportament pro-ciclic dăunător băncilor comerciale, care, la rândul lor, sunt nevoite să aibă un comportament similar.

„Comportamentul pro-ciclic al băncilor este normal, dar comportamentul pro-ciclic al Guvernului nu este normal. Consider că un comportament pro-ciclic al politicilor a accentuat şi mai mult acest tip de comportament al băncilor”, a subliniat Isărescu.

Nu este uşor ca atunci când ai venituri mari să te abţii

Acesta a adăugat că Executivul de la Bucureşti ar trebui să înveţe din experimentele nereuşite în economia de piaţă.

„Guvernul român ar trebui să înveţe din aceste experimente nereuşite privind ciclul economiei de piaţă. De regulă, noi mergem pe proverbul „Până nu dai cu capul, nu te înveţi minte”. Nu este uşor ca atunci când ai venituri mari să te abţii”, a afirmat guvernatorul BNR.

Vineri, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat raportul trimestrial asupra ratei inflaţiei, conform căruia aceasta s-a menţinut, în trimestrul al doilea, din 2010 în intervalul ţintit de Banca Centrală.

Factorii care au avut un impact asupra creşterii inflaţiei au fost accelerarea creşterii anuale a preţurilor administrate (majorarea preţurilor medicamentelor, efectul de bază asociat tarifelor pentru gazele naturale), presiunile temporare ale deprecierii leului, volatilitatea preţului petrolului şi deteriorarea anticipaţiilor inflaţioniste.

În sensul scăderii inflaţiei au acţionat persistenţa deficitului de cerere, reducerea costurilor unitare cu forţa de muncă, reducerea marjelor de profit ale producătorilor şi comercianţilor, evoluţia favorabilă a preţurilor externe.

Potrivit lui Isărescu, procesul dezinflaţionist a evoluat normal în trimestrul al doilea. BNR anticipează o inflaţie anuală de 7,8 la sută pentru 2010 şi de 3,1 la sută pentru 2011.

SURSA: Agerpres