Diagrama, obţinută de AP, arată că oameni de ştiinţă iranieni au început simularea pe computer a unui nou model de proiectil nuclear, care ar putea să aibă o capacitate de distrugere de trei ori mai mare decât bomba atomică de la Hiroshima, scrie agenţia israeliană MigNews.

La originea scurgerii de informaţii s-ar afla oficiali, care privesc cu ochi critici dezvoltarea programului nuclear iranian şi consideră necesar ca acesta să fie oprit înaintea începerii producţiei de arme de distrugere în masă, sugerează media israeliene. Ar fi vorba de diplomaţi, care ar fi pus la dispoziţia presei internaţionale documente cu condiţia ca numele şi naţionalitatea să nu le fie divulgate.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat anul trecut că se află în posesia unor diagrame care arată că Iranul face calcule privind ‘intensitatea exploziei’ a unei potenţiale arme nucleare. Un diplomat de rang înalt, dintr-o ţară care păstrează neutralitatea pe acest subiect, a confirmat autenticitatea documentului care a ajuns în posesia AP, indicând că această diagramă este una din cele menţionate anul trecut în raportul AIEA.

În raportul său de anul trecut, AIEA a făcut multă vâlvă la nivelul media internaţionale, anunţând existenţa unor diagrame, dar fără să menţioneze ce includeau concret acestea. Diagrama, la care face referire AP, prezintă calculele grafice tradiţionale de emanare a energiei în kilotone, adică puterea distructivă a unei arme nucleare. Astfel, vârful curbei se află la un nivel puţin peste 50 kilotone, într-un timp estimat de aproximativ 2 microsecunde. Tocmai o astfel de armă modelează în prezent Teheranul pe computer.

Pentru comparaţie, bomba atomică aruncată asupra oraşului japonez Hiroshima în ultima etapă a celui de-al Doilea Război Mondial avea o capacitate de aproximativ 15 kilotone. Armele nucleare moderne sunt dotate cu încărcături a căror forţă distructivă este de sute de ori mai mare.

David Albright, directorul Institutului de ştiinţă şi securitate internaţională din SUA (Institute for Science and International Security), care consiliază guvernul american în problema programului nuclear iranian, a declarat că diagrama nu ridică întrebări privind autenticitatea, dar că pare mai degrabă o schemă grafică cu ajutorul căreia partea iraniană ‘doreşte să înţeleagă procesul’ decât o parte a unui plan de construire a unor arme reale.

Un diplomat american a afirmat, sub rezerva anonimatului, că schema este doar una dintr-o serie de simulări pe calculator, prezentate de AIEA ţărilor membre ale ‘clubului nuclear’ , în baza unor informaţii operative, care au condus la suspiciunile că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare.
SURSA: Agerpres