"Au spus ‘da’ în cele din urmă", a afirmat Panetta într-un interviu acordat publicaţiilor de specialitate Stars and Stripes şi Military Times.
Prevederile acordului asupra menţinerii unei prezenţe militare americane mai trebuie negociate între Pentagon şi autorităţile irakiene, a precizat el.

În timpul negocierilor, ‘noi vom continua să ne respectăm angajamentul de a retrage toate trupele de luptă din Irak’, a subliniat Panetta.

Liderul radical şiit irakian Moqtada Sadr a atras miercuri atenţia asupra riscului unui ‘război’ dacă militarii americani îşi vor prelungi prezenţa în Irak după 2011.

SUA mai au 47.000 de soldaţi în Irak, care trebuie – teoretic – să plece până la sfârşitul anului în virtutea unui acord de securitate semnat în noiembrie 2008 cu Bagdadul, dar americanii au propus să menţină un contingent pentru a completa lacunele în formarea forţelor de securitate irakiene.

La 3 august, lideri irakieni au anunţat că au acceptat să negocieze cu Washingtonul menţinerea unui contingent limitat de instructori americani după 2011, o decizie nepopulară dar dictată de necesitate.
SURSA: Agerpres