"Credeam că-n 2012 începem să flotăm, că ne va merge ceva mai bine. Din păcate nu cred că este cazul, românul trebuie să strângă centura. Sigur mai putem să împrumutăm. Sper că dacă împrumutăm de data asta să împrumutăm pentru a investi în special infrastructură, suntem morţi de foame din cauza ei. Ştiu că-i foarte greu ca un pensionar să înţeleaga treaba asta, sunt foarte mulţi”, a spus Ţiriac.
Guvernul ar trebui să se consulte, de două ori pe săptămână, cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a identifica problemele ce pot fi corectate, potrivit omului de afaceri.
Ţiriac a dat exemplul Bulgariei. “Bulgarii, uite, au fost aici cu ministrul de Finanţe, un tinerel, care a lucrat la Banca Mondială vreo zece ani. Au venit înapoi şi-au spus: Am redus taxele, am redus TVA-ul, unde ce ne vine inapoi, nu ne trebuie bani de la nimeni, uite ce facem. O ţărişoară mult mai mică ca noi, poate mai uşor de administrat”, a adăugat Tiriac.
Ţiriac crede că sunt necesare instrumente pentru a încuraja economia, pentru a se evita “sindromul fricii totale”, cu care se lupta spaniolii. În ceea ce priveşte Grecia Ion Ţiriac a declarat: “Grecia e atât de mititică. Mai dă 100 de miliarde, mai iartă-i de 100 de miliarde, nu ştiu ce, până la un moment dat când spune: ‘Bine, acum s-a terminat, ia faceţi-va treaba ş-am terminat’. Euro, ne-euro, nu se poate la infinit”, a mai declarat Ion Ţiriac.
Revenind la situaţia României, omul de afaceri a estimat că va exista creştere economică în 2012, sublinind însă că avansul PIB nu se va compara cu cel de acum câţiva ani.
 
"Creştere economică după părerea mea o să ai. Dar creşterea economică e de la 0,01% până la 9%, cât aveam acum cinci ani", a spus Ţiriac.
 
Întrebat despre evoluţia cursului leu-euro, omul de afaceri a afirmat că moneda naţională a fost supraevaluată nejustificat în ultimii trei-patru ani, iar paritatea de 4,2-4,3 lei/ euro se încadrează într-o zonă de normalitate.
 
"După părerea mea, leul a fost foarte supraevaluat în ultimii trei-patru ani. Noi am crescut puterea leului enorm, nu ştiu de ce, pentru că n-am exportat mai mult. Leul ajunsese la cât? La trei şi …? Era ridicol. Intrăm într-o zonă oarecum mai normală, şi dacă stăm undeva pe-aici, la 4,2-4,3, poţi să-ţi calculezi, pentru că noi tot plătim în euro afară. Noi suntem importatori, n-avem nevoie. Pe noi ne interesează mult mai mult ce exportăm, adică să facem ceva cu exportul", a încheiat Ţiriac.
 
Ion Ţiriac (71 ani) ocupă locul patru în ediţia din acest an a Top 300 Capital cu o avere estimată la 1,1-1,2 miliarde de dolari. Acesta derulează afaceri în mai multe domenii precum cel financiar-bancar, auto şi imobiliare.