Proprietarul Semănătoarea Bucureşti, omul de afaceri Ion Rădulea, intenţionează să vândă activitatea de producţie şi know how-ul constructorului de combine agricole, după ce uzina a încetat procesul de fabricare la sfârşitul anului trecut.

„Căutăm companii interesate de preluarea activităţii de producţie şi know how-ului de la Semănătoarea. Asta nu implică şi uzina propriu-zisă, pentru că la Semănătoarea există un proiect imobiliar”, a declarat directorul executiv al companiei MYO-O, Andrei Mihailov.

Rădulea deţine, prin furnizorul de utilaje agricole MYO-O, controlul uzinei Semănătoarea, pe care a achiziţionat-o în anul 2000.

Stoc neepuizat

Conducerea companiei a decis la sfârşitul anului trecut să oprească producţia de utilaje agricole, ca urmare a scăderii cererii.

„În prezent, Semănătoarea nu mai produce maşini noi, există un stoc de combine consistent, de unde ne alimentăm când este cazul. La uzină se lucrează la cote de avarii, ceea ce însemnă că asigurăm mentenanţa utilajelor şi suport tehnic pentru MYO-O. Nu ştim când vorm relua producţia, acest lucru ne este dictat de piaţă. Investiţia în producţie este foarte mare, dat fiind că cea mai ieftină combină românescă se vinde cu 67.000 de euro, fără taxe”, a explicat Mihailov.

Cotă de 20% din piaţă

Cea mai scumpă combină produsă de Semănătoarea costă 84.000 de euro. Producătorul de combine agricole a vândut anul trecut aproximativ 25 de unităţi, cu 30% mai puţin faţă de 2008.

„Circa 20% din combinele vândute anual în România provin de la Semenătoarea”, a spus directorul MYO-O.

Semănătoarea este singurul constructor de combine agricole din România. Distribuitorul de tehnică agricolă MYO-O a fost înfiinţat în 1993 şi vinde, pe lângă combinele Semănătoarea, tractoare şi încărcătoare de silozuri importate. De asemenea, compania derulează operaţiuni în sistem de leasing în domeniu.

Ion Rădulea controlează şi o parte din proiectul imobliliar Sema Parc, ridicat pe platforma Semănătoarea.

SURSA: Mediafax