Presedintele Romaniei este invitatul de onoare al aniversarii a 11 ani de existenta a Camerei de Comert romano-americane. La aceeasi manifestare va participa si guvernatorul statului New York, George Pataki. Sponsor oficial al acestei aniversari este Marco International, compania care incearca sa devina actionar majoritar la Alro Slatina. Compania americana foloseste toate metodele de lobby pentru a convinge Guvernul Romaniei sa accepte o majorare de capital social la Alro Slatina, prin care Marco International sa devina actionar majoritar. Iar presedintele Ion Iliescu se preface ca nu observa generozitatea exagerata a companiei americane.
Reprezentantul Marco International in Romania, Peter Braun, sustine ca nu exista nici o legatura intre firma americana si institutia prezidentiala: „Am fost abordati de Camera de Comert romano-americana si am agreat sa suportam o parte din cheltuielile de deplasare ale delegatiei romane. Nu avem insa nici o legatura directa cu presedintele Ion Iliescu”. Daca in ceea ce priveste legaturile directe afirmatia nu poate fi contestata, legaturi indirecte intre generozitatea companiei americane si intentiile acesteia in Romania exista.
Marco i-a aratat New York-ul lui Musetescu
Cu cinci luni in urma, la sfarsitul lunii aprilie, Marco International a mai sponsorizat o deplasare a oficialitatilor romane in SUA. De aceasta data a fost vorba de o delegatie condusa de ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. „Noi l-am invitat pe Ovidiu Musetescu la New York sa ne vada sediul central, sa se asigure ca suntem o firma serioasa. Ministrul s-a convins ca nu exista nici o legatura intre Marco International si Ruskii Aluminii. Pe de alta parte, i-am asigurat consultanta pentru obtinerea unui sediu, pentru o viitoare filiala a APAPS la New York”, afirma Peter Braun.
Cat de „calduroasa” a fost primirea oficialitatilor romane la New York nu putem sti. Cert este insa ca, in urma vizitei ministrului Ovidiu Musetescu la New York, Marco International a devenit cel mai indicat investitor pentru Alro Slatina. Iar acum, presedintele Ion Iliescu se pregateste sa faca acelasi drum. Va fi cumva parafata acolo „Afacerea Alro”?