Ion Cristoiu, despre reducerea chetuielilor bugetare: Aceste măsuri au venit pe parcurs, la care se adaugă și perspectiva alegerilor. Eu, dacă eram Marcel Ciolacu…

În prezent, Guvernul României urmărește să reducă cheltuielile bugetare și să crească colectarea banilor, însă, momentan, PNL și PSD nu s-au înțeles în privința creșterii taxelor și impozitelor. Măsurile de austeritate, însă, nu pot fi eficiente pentru că nu au fost cuprinse în programul de guvernare.

„Cad greu la stomac ca o mâncare stricată. Și mai sunt și în preajma alegerilor. Pe cine vor da afară? Care vor fi telefoanele cu presiune mai mare? Care vor fi institutele care vor fuziona sau vor cădea în cap? Vor avea voință să se țină de treabă? Vor urmări transpunerea în practică a măsurilor? Reducem toate cheltuielile cu excepția celor de înarmare. De ce?” sunt întrebările la care a răspuns joi, Ion Cristoiu în cadrul podcastului „Jurnalul meu video”, de pe canalul de YouTube „cristoiutv”, preluat de „HAI România!”.

„Producătorii serialului ”Războiul din Ucraina” se dau peste cap pentru a păstra ratingul. Episodul ”Contraofensiva” nu le-a ieșit la socoteală. Au dat cu drone, alte artificii, fără rezultate. Au încercat cu bombardamente în Izmail, granița NATO. Nici așa. E vară, greu cu filmările, greu cu regia. Vară, vară, dar Cristoiu nu se lasă. Jurnalul merge înainte. Și la noi, pe canalul de YouTube ”HAI România!” și pe pagina de Facebook evz.ro.

Este vorba de două domenii, două direcții diferite, reducerea cheltuielilor și creșterea colectării, care sunt concepute pentru a reduce deficitul bugetar. De când a apărut în spațiul public că trebuie neapărat să reducem deficitul bugetar căci altfel nu mai primim bani de la UE, s-a creat o adevărată isterie. Este o strategie tipic postdecembristă. Îmi aduc aminte de ceea ce scriam eu prin anii 1990 când toată lumea spunea că trebuie să face x lucru ca să intrăm în NATO, apoi ca să intrăm în UE, apoi că ne cere Planeta Marte, acum că ne cere iar UE.

De aici vine și distanțarea românilor față de UE, e văzut ca un bau-bau. Li s-a implementat în minte că noi trebuie să facem ceva pentru că ni se cere. Nu a zis nimeni niciodată că trebuie să facem ceva că este bine pentru noi, românii, ci că ni se cere. În această perioadă, presa este plină de drafturi de ordonanță de urgență, nimeni nu mai știe nimic, încep să apară și născocirile. Tot ce apare acum în presă reprezintă doar fonfleuri. Când vom avea ceva de dezbătut public, va fi și o ordonanță de urgență clară. Momentan avem doar discuții”, a declarat, joi, Ion Cristoiu.

„Reducerea deficitului trebuie realizată nu pentru că ne-o cere cineva, ci pentru că așa e bine pentru noi”

„Eu am de făcut două observații: reducerea deficitului trebuie realizată nu pentru că ne-o cere cineva, ci pentru că așa e bine pentru noi și economia națională. Noi am cheltuit acum mai mult decât puteam duce. Apoi, doi, aceste măsuri vor fi eficiente doar dacă vor fi incluse într-un program de guvernare, iar asta foarte clar. Momentan, în programul de guvernare nu se prevede nimic, totul s-a petrecut pe parcurs. Aceste măsuri nu au făcut parte din campania electorală, nu au fost validate de către populația cu drept de vot. Dacă era cineva care în campanie electorală venea cu aceste propuneri și obținea voturile necesare pentru a intra în Parlament, poate chiar și în Guvern, avea apoi toată validarea de a face acest lucru.

Aici este un defect mare, că aceste măsuri au venit pe parcurs, la care se adaugă și perspectiva alegerilor. PSD, PNL și restul sunt acum cu ochii pe sondaje și sunt atenți la ce măsuri iau, să nu scadă. Însă, s-a întrebat oare cineva dacă aceste măsuri ar urma să aibă și efecte negative? Să nu-mi spună mie cineva că totul va fi roz după ce acestea vor fi adoptate. Este ca și cum ai vrea să adopți măsuri împotriva atacurilor urșilor asupra oamenilor, omoru urșii, dar afli mai apoi că s-au înmulțit vulpile.

Nu-mi dau seama acum dacă aceste măsuri sunt luate cu permanența iscodire a realității economice. Nu pot să spun nimic încă. Eu, dacă eram Marcel Ciolacu, întâi de toate mă întâlneam cu economiști, cu oameni din presă din domeniu, cu oameni din mediul academic din spațiul economic și așa mai departe.

Transpunerea lor în practică dispune de anumite lucruri foarte importante:

1. Trebuie să existe o voință de a nu ține cont de nimic. Se știe că în spațiul bugetar, trei sferturi dintre angajați sunt acolo pe pile. Toți din guvern vor primi telefoane, să se roage lumea de ei, să nu-i dea afară și așa mai departe. Ei au de redus personal, pe cine dau afară?

2. Ai nevoie apoi de o voință de fier de a urmării punerea în practică a acestor măsuri. Totul trebuie urmărit dumnezeiește.

3. Cred că trebuie să se pună capăt acestei clocotiri, iar această lungire de termene, fiecare zi în care nimeni nu știe dacă mai lucrează, dacă rămâne, dacă pleacă, este foarte anevoioasă pentru sistem. În acest fel pentru orice fel de situație, este nevoie de un plan bine pus la punct. Dacă vor ieși polițiștii, de exemplu, în stradă? Ce faci atunci? Nu a existat niciodată un plan. Nu se știe nici dacă SRI-ul colaborează în aceste măsuri, dacă în cazul x se pune în practică planul Y și așa mai departe”, a explicat el.

„De ce nu reduce Guvernul bugetul pentru Apărare?”

„Când om avea ceva oficial, ceva asumat de Guvern, voi comenta și eu fiecare măsură în parte. Sunt de acord cu Victor Ciutacu. Acesta întreba pe Facebook de ce nu reduce Guvernul bugetul pentru Apărare. Ne zic acuma că se reduc cheltuielile în x și în y domenii, însă nimeni nu zice nimic de înarmare.

România cumpărăr armament într-o veselie. Dar o dezbatere clară nu avem? Să vină Ciolacu să spună de ce e nevoie să ne înarmăm atât?

În SUA, s-a aprobat o lege prin care va avea o influență militară în Marea Neagră. Ce treabă are SUA în Marea Neagră, nu e Caraibe. Nu i-a chemat nimeni, dar s-au sesizat. E nevoie de aceste nave ca să apere ce? În Marea Nordului de ce nu se intervine? Trebuie să vină cineva să ne spună”, a adăugat el.