Administrația Prezidențială a contractat servicii de întreținere spații verzi la Palatul Cotroceni, pentru care va plăti, până a finalul acestui an, nu mai puțin de 50.000 de euro.

Astfel, doar cositul ierbii parcul palatului scoate din bugetul instituției peste 20.000 de euro, bani care vor ajunge în buzunarul REBU.

Doar că jumătate din REBU este deținută de un conglomerat de companii germane, cipriote și românești, controlate de cetățeanul german Alfred Remmert, un apropiat al deputatului PNL Cezar Preda.

În contract mai intră și servicii de defrișare a arborilor de la Palatul Cotroceni, prestație care va fi asigurată de o firmă din Brașov conectată și la afacerile cu bani publici ale Primăriei Cluj-Napoca, păstorită de Emil Boc, scrie jurnalul.ro.

În total, Administrația Prezidențială o risipi în acest an pentru servicii de întreținere a spațiilor verzi de la Palatul Cotroceni suma de 234.651,8 lei cu TVA. În acești bani intră cositul ierbii, tăierea și toaletarea copacilor, extragerea buturugilor și achiziția de pământ fertil.

Risipa este cu atât mai inutilă, cu cât Administrația Prezidențială are cuprinsă în organigramă o structură care se ocupă exact cu activitățile contractate. Este vorba despre Compartimentul Amenajări Spații Verzi, care, culmea, a și verificat spre avizare caietul de sarcini întocmit de directorul tehnic al instituției, scrie sursa citată.

Nu este însă pentru prima dată când, sub conducerea lui Klaus Iohnnis, Administrația Prezidențială face achiziții controversate de bunuri și servicii.

Din contră, presa a relatat, de-a lungul timpului, depre o întreagă serie de cheltuieli deloc mici, despre care nu se poate spune că ar fi fost neapărat necesare.

Președinția a contractat, pe 23 mai 2016, firma Garden Center Grup SRL, pentru execuţia de lucrări pentru un sistem de irigaţie a vegetaţiei din Parcul Palatul Cotroceni, în valoare de 1.150.000 de lei fără TVA.

În 6 noiembrie 2017, a fost, de asemenea, încheiat un contract, în valoare de 218.283,84 de lei fără TVA, pentru furnizarea unui sistem de protecţie antiîngheţ și de degivrare.

Anul trecut, mai exact în 23 ianuarie, Administraţia Prezidenţială a încheiat cu SC Eqinox Exclusiv Concept SRL un contract în valoare de 236.386 lei fără TVA, pentru achiziţia de flori tăiate, aranjamente florale și plante decorative.

La 13 iunie, Președinţia a contractat lucrări de reparaţii a căilor rutiere și a aleilor pietonale din curtea instituţiei. Executant este compania Aedificia Carpaţi, care a încasat, cu acest prilej, suma de 1.220.323,78 lei fără TVA.

În 14 iunie 2018, firma Starc4sys SRL a primit de la Administraţia Prezidenţială un contract de 1.083.183,55 lei fără TVA, pentru lucrări de reabilitare a instalaţiei de iluminat exterior din incinta Palatului Cotroceni.