Anterior, cearta se ducea pe rectificarea bugetară. Până și concediul premierului și delegarea unui interimar au fost subiect de scandal şi îi aduce pe președinte și prim-ministru în fața judecătorilor Curții Constituționale, conform Digi24.

” În orice țară, oameni responsabili, până la această oră am fi avut cel puțin o demisie. Suntem pentru a câta oară martorii unui Guvern care se preface că nu aude și nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat”, a spus Klaus Iohannis.

În paralel, la Guvern Viorica Dăncilă își scurta concediul. Premierul a avut o serie de întâlniri și a cerut un raport detaliat de la SRI.

Cu doar câteva zile în urmă, motivul de scandal era însă altul – bugetul administrației prezidențiale. 11 milioane a tăiat ministerul de Finanțe din acest buget. Supărat, Klaus Iohannis a reclamat un sabotaj bugetar. Au urmat apoi alte contre între cele două instituții.

„Administrația prezidențială are contracte în derulare până la 3 august pentru plata acestora în cuantum de 80% din bugetul aprobat, adică 45,85 milioane de lei”, a spus Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt al Administrației prezidențiale.

“La ora la care s-au făcut declarațiile publice, la ora 14:00, nu era nici pe departe angajată întreaga sumă. Până acum, angajamentele din întreaga suma de 57 de milioane de lei sunt undeva la 36,5 milioane”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

În urmă cu aproape două săptămâni, președintele a făcut o sesizare la CCR cu privire la concediul premierului.

„Dacă nu ar fi trist, ar fi de râs. Dar e trist. Doamna prim-ministru a publicat în Monitorul Oficial o decizie prin care domnia sa instaura un premeir interimar. Surpriză. Am crezut că e atributul meu”, a spus Klaus Iohannis.

“Am această experiență a funcției de prim-ministru timp de patru ani în care nu am avut niciodată nicio consultare cu președintele de la acea vreme cu privire la persoana care gestionează treburile curente la Guvern pe perioada concediului”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

Problema va fi tranșată la Curtea Constituțională la mijlocul lunii septembrie.