Klaus Iohannis susține că PNL este un partid viu, însă a fost dezamăgit de anumite derapaje și atacuri la persoană care au avut loc în ultimele luni. Șeful statului susține că nu își dorește să mai vadă o astfel de atitudine nici în PNL, dar nici în alte partide politice.

„Ne aflăm și nu pentru prima dată într-un punct de inflexiune, nu doar pentru PNL ci și pentru România și trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă, așa cum ne-am fi dorit. PNL este un partid viu. Competiția deschisă a fost mereu posibilă și încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate, pe moțiuni și pe proiecte.

Să nu ne amăgim. Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoane ca cele la care am asitat în ultimele luni. Aceste atitudini nu trebuie să le mai vedem niciodată, nu doar în PNL ci și în restul partidelor din România.

Din păcate s-au spus lucruri dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat, un partid care a avut curajul să își asume responsabilittea guverării într-o perioadă extrem de dificilă, fiind astfel expus criticii. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior”, a spus Iohannis.

Ce va trebuie să facă noul lider PNL

Totodată, el a vorbit și despre îndatoririle noului lider PNL, care va avea ”o misiune foarte foarte grea”.

„Viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte foarte grea. Va trebui să demonstreze în primul rând că PNL este în continuare cel mai important partid din România nu doar pentru tradiția sa, nu doar pentru istoria sa, indisolubil legată de destinul României moderne, nu doar pentru că miliaone de români iubesc fibra liberală ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară dezvoltată profund democratică, o țară care să recupereze rapid decalajele față de alte state din marea familie europeană.

Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 patru ani de stabilitate politică, ani în care România să demareze și să finalizeze investiții structurale majore și reforme sistemice așteptate. Astăzi, membri PNL își aleg conducerea pe care o consideră potrivită. De mâine însă, ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe.

Cel mai important argument pentru necesitatea unității partidului este că România are nevoie de un liberalism puternic, care să acționeze ca un adevărat vector de modernizare și construcție pentru națiunea noastră. PNL se află în fața unui test de maturitate.

Sunt convins că are capacitatea să arate că este un partid care își înțelege rolul în societatea românească, într-un moment în care este mare nevoie de dovezi de responsabilitate, de înțelepciune, de unitate în jurul unor valori coumune în fața unor crize multiple.

Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un liber cu un alt lider. Alegerile interne sunt despre proiecte mai bune, despre eficiență, despre înoire și despre reconectare cu oamenii. PNL are obligația să își asculte alegătorii, să țină cont de lecția voturilor primite și să se adapteze la problemele reale ale prezentului”, a mai spus Iohannis.

Sursa FOTO: INQUAM Photos Octav Ganea