"Continuăm să fim preocupaţi de evoluţiile din domeniul securităţii din regiunea noastră, dar şi din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Marii Negre rămân o ameninţare serioasă. Suntem încă martori ai unor acţiuni întreprinse în detrimentul principiilor şi normelor dreptului internaţional", a spus Iohannis.

El a precizat că proliferarea conflictelor prelungite în vecinătatea noastră a îngreunat cooperarea regională şi a adus încrederea reciprocă la unele dintre cele mai scăzute niveluri istorice.

"Comunitatea internaţională ar trebui să sprijine în mod activ cooperarea regională, să stimuleze măsuri de consolidare a încrederii şi să abordeze aceste conflicte în mod decisiv", a arătat şeful statului.

Iohannis a subliniat că România ar fi onorată să îşi aducă din nou contribuţia la activitatea Consiliului de Securitate.

"Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a ţării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace şi securitate şi de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare şi justiţie. Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onoraţi să ne implicam şi mai mult în avansarea proiectelor noastre comune şi a Organizaţiei în ansamblu", a conchis el.