Joi, 5 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ pe tema violenţei domestice. Mai precis, legea prevede acum ca, în cazul infracţiunilor de violenţă domestică, împăcarea dintre părţi să nu mai înlăture răspunderea penală.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art.199 alin. (2) din Legea nr. 286/2009, în sensul stabilirii ca, în cazul infracţiunilor prevăzute la art.193 – Lovirea sau alte violenţe şi la art.196 – Vătămarea corporală din culpă, săvârşite asupra unui membru al familiei, împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală, aşa cum este reglementat în prezent.

“În cazul infracţiunilor prevăzute în art. 193 şi art. 196 săvârşite asupra unui membru de familie, acţiunea penală poate fi pusă în mişcare şi din oficiu”, prevede legea, potrivit Agerpres.

Adriana Săftoiu, iniţiator: Până astăzi, dacă victima își retrăgea plângerea, agresorul era mai alb ca nufărul

Proiectul de lege a vizat special tragerea la răspundere a celor vinovați indiferent de evoluțiile viitoare ale incidentului, când de multe ori victima își retrăgea plângerea și dosarul trebuie închis.

„Începând de astăzi, împăcarea nu exclude răspunderea penală în cazul faptelor de violență domestică. Până astăzi, dacă victima își retrăgea plângerea, agresorul era mai alb ca nufărul.

După 2 ani și jumătate, am reușit să promovez modificarea Codului Penal. Așa că de acum, chiar și cu împăcare, orice palmă se plătește”, declara deputatul Adriana Săftoiu, iniţiatoarea proiectului de lege, după votul dat de Camera Deputaţilor la jumătatea lunii octombrie.

Legea vine să completeze o scăpare din Codul Penal care oferea posibilitatea agresorilor să scape de răspundere penală.

„Reușim să scoatem acest punct din Codul penal, care nu făcea nimic altceva decât lasă o portiță pentru cei care efectuau presiuni asupra victimei să-și retragă plângerea și pentru a da uitării un act extrem de grav, care în România a ajuns la cote inimaginabile”, a afirmat și deputatul independent Oana Bîzgan.