Ioana Mihăilă a anunțat în cursul zilei de luni că a efectuat săptămâna trecută o vizită la Institutul de Urologie şi Transplant Renal şi a primit de acolo mai multe solicitări.

Printre acestea se numără mărirea tarifului pe caz ponderat, solicitare trimisă CNAS, includerea în programul de acţiuni prioritare pentru anestezie şi terapie intensivă şi modificarea cadrului legislativ pentru acţiunile prioritare de transplant astfel încât din acţiunile prioritare de transplant să se poată deconta şi cheltuieli de personal.

”Referitor la mărirea tarifului pe caz ponderat, menţionez că ne-am consultat cu colegii de la CNAS şi conform datelor pe care aceştia le au disponibile Institutul de Urologie şi Transplant Renal se află în primele 10-15 spitale din ţară din cele 400 de unităţi sanitare spitaliceşti din ţară ca valoare a tarifului pe caz ponderat, cu o valoare de 1.839, mai mult decât Spitalul Clinic Parhon din Iaşi, care desfăşoară o activitate similară sau ca Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, tarifele acestora fiind 1.726, respectiv 1.800 de lei”, a explicat ministrul Sănătăţii.

În același timp, Ioana Mihăilă a ținut să sublinieze faptul că în luna iunie Institutul de Urologie şi Transplant Renal a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei pe cazurile deja rezolvate.

În ceea ce privește situația financiară a Institutului, ministrul susține că este o situație stabilă.

”În plus, doar în luna iunie, ca urmare a discuţiilor de mediere dintre Casa Judeţeană de Asigurări Cluj, Prefectură şi reprezentanţii Institutul de Urologie şi Transplant Renal, Institutul de Urologie şi Transplant a primit o suplimentare de fonduri de 30.000 de lei pe cazurile deja rezolvate. Situaţia financiară a Institutul de Urologie şi Transplant Renal, conform raportărilor de la CNAS, este în continuare stabilă.

De la 1 iulie, după ce intră în vigoare următorul contract cadru şi următoarele norme aferente contractului cadru, Institutul de Urologie şi Transplant Renal va primi o sumă semnificativ mai mare decât cea de acum, pe noile reguli de creştere a indicelui de case-mix şi de scădere a duratei medii de spitalizare, această sumă fiind cam cu 340.000 de lei în plus pe lună”, a mai menţionat Ioana Mihăilă.

Ministrul a vorbit și despre cea de a doua solicitare, precizând că Ministerul Sănătăţii a făcut deja demersuri pentru ca Institutul de Urologie şi Transplant să fie inclus în acţiuni prioritare terapie intensivă.

De asemenea, pentru cea de-a treia solicitare, Ioana Mihăilă a menţionat că modificarea cadrului normativ pentru acţiuni prioritare transplant nu poate fi rezolvată, “solicitarea constând în a asigura finanţarea cheltuielilor de personal, ar fi o dublă finanţare, motiv pentru care acest lucru în acest cadru legal nu poate fi efectuat”.

Institutul de Urologie din Cluj, inclus în structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă

Totodată, ministrul susține că este nevoie de o reorganizare la nivelul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, anunțând includerea sa în structura funcţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Ioana Mihăilă este de părere că acest lucru va fi benefic pentru pacienți, oferind o gamă mai largă de servicii.

”Considerăm oportună reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura funcţională a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca sub forma unui centru de urologie şi transplant renal. Această includere va asigura pacienţilor accesul la serviciile de urologie şi de transplant renal, nu va însemna discontinuităţi în tratament. Demersurile pentru obţinerea reacreditării, cu tot cu modificarea formei de personalitate juridică pot să fie scurtate cât de mult posibil, dar pe lângă acest lucru vor aduce anumite avantaje administrative. De exemplu, posibilitatea de a utiliza la comun laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie şi imagistică, laboratorul de anatomie-patologică”, a precizat Ioana Mihăilă.

De menționat este faptul că, angajații Institutului de Urologie și Transplant Renal din municipiul Cluj-Napoca protestează împotriva ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă. Aceștia ar fi nemulțumiți de faptul că singurul institut de transplant renal din Nord-Vestul României, riscă să fie desființat,  singura opțiune pentru bolnavi, rămânând institutul din București.