Ioana Maria Vlas, fostul presedinte al SOV Invest, administratorul FNI, a fost zarita, vinerea trecuta, in capitala Israelului, Tel Aviv. Doua zile mai tarziu, Politia a confirmat ca Vlas parasise tara inca de luni, 22 mai, fara insa a preciza si unde se afla. Chiar daca I.M. Vlas va fi localizata – in Israel sau in alt colt al lumii – asta nu inseamna ca lucrurile sunt pe cale de limpezire. Si despre Alexandru Dinulescu (fostul presedinte al Bankcoop) se stie unde este; de asemenea, Fane Spoitoru a fost gasit si cu toate acestea o duc bine mersi.
De altfel, atentia acordata disparitiei si, mai ales, localizarii fostului presedinte al SOV Invest a avut darul de a indeparta privirile de la celelalte persoane implicate in scandal. Nu ca Maria Vlas nu ar fi vinovata de escrocheriile de la FNI, dar in mod cert nu este singura.
La fel de vinovati sunt responsabilii de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in materie de supraveghere a activitatii FNI, in frunte cu presedintele Stefan Boboc si comisarul Cezara Cecilia Bebis (raspunzatoare de activitatea fondurilor deschise de investitii). Ani de zile CNVM a inchis ochii si a acceptat ca FNI sa depaseasca mult procentul maxim admis de actiuni necotate din portofoliu, ba chiar i-a dat o derogare de la regulament in acest sens. Pe baza pachetelor de necotate (evaluate dupa o formula complicata, a carei aplicare corecta nu putea fi verificata decat de cei care aveau acces la contabilitatea fondului), FNI a dat niste cresteri fantasmagorice care au atras alti investitori. intocmai ca la Caritas, ultimii veniti sunt si cei mai pagubiti, intrucat au platit valoarea maxima a titlurilor FNI.
Mai mult, CNVM a admis ca FNI sa nu aiba o banca depozitara, adica a lasat administratorul, SOV Invest, sa calculeze cum vor muschii sai valoarea activului net. Asa se face ca titlurile FNI aveau cele mai spectaculoase cresteri dintre toate instrumentele de plasament. In schimb, nu au mai fost de gasit cele 1.600 miliarde lei disponibilitati in conturile FNI. Acum este clar ca acesti bani nu au existat decat in raportarile false ale SOV Invest, pe care
CNVM le-a acceptat ca atare, fara sa le verifice sau verificandu-le dar neavand curajul ori interesul sa le respinga. Culmea ironiei este ca, intocmai ca in povestea cu lupul paznic la oi, comisia de ancheta insarcinata sa faca lumina in cazul FNI are in frunte Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
Investitiile masive la FNI au fost incurajate si de publicitatea facuta contractului de fidejusiune (garantare a depunerilor) cu CEC. Desi, conform declaratiilor vicepresedintelui CEC, Constantin Cioscu, contractul a fost reziliat inca din luna ianuarie 2000, conducerea acestei institutii nu s-a obosit sa comunice „amanuntul” investitorilor la FNI. Convinsi ca banii sunt in siguranta indiferent ce s-ar intampla, acestia au dormit linistiti. Trezirea a fost un cosmar. Poate nu ultimul.