Cei peste 44.000 mp închiriabili de spaţii de birouri ce urmează a fi puşi pe piaţa clujeană în acest an se traduc prin cel mai bun an pentru oraşele mari din ţară, arată biroul din Cluj-Napoca al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Romania.

Cea mai mare parte a spaţiilor noi din acest an se află în faza a treia de dezvoltare a proiectului The Office (16.770 mp închiriabili) şi Novis Plaza (14.171 mp închiriabili), alte proiecte care vor pune pe piaţă o suprafaţă semnificativă de birouri noi fiind Vivido Business Center, aproximativ 7.000 mp închiriabili, şi Central Business Plaza, cu aproape 4.000 mp.

„Piaţa de birouri din Cluj – Napoca trece printr-o perioadă de efervescenţă, atât ca livrări cât şi din punct de vedere al închirierilor. Aproximativ jumătate de milion de persoane locuiesc în zona metropolitană Cluj – Napoca, dacă luăm în calcul atât Floreştiul, care a devenit practic un nou cartier, cât şi numărul ridicat de studenţi. Anual există o cerere stabilă de aproximativ 20.000 mp de spaţii de birouri moderne, ţinând cont că în fiecare an intră în câmpul muncii aproximativ 6.000 de studenţi, fără a ne gândi la reconversiile profesionale”, spune Cristian Simon, director Office Division în cadrul Coldwell Banker Transilvania.

În cei peste 244.000 mp de clădiri de birouri din Cluj-Napoca lucrează aproximativ 25.300 de corporatişti, potrivit datelor Cushman&Wakefield Echinox.  Cei mai mulţi, adică circa 9.800 de angajaţi, lucrează în centrul oraşului, alţi 4.600 de oameni muncesc în vest şi 4.000 în nord.

Aproximativ 47,3% din cei peste 44.000 mp de birouri care se vor livra în acest an în Cluj – Napoca sunt deja închiriaţi, în timp ce 64% din suprafaţa de birouri care va fi finalizată în 2018 în oraş este deja închiriată, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania. Cele mai importante proiecte de birouri care vor fi finalizate în 2018 sunt United Business Center, împreună cu imobilul adiacent Riviera şi Scala Center.

Gradul de neocupare al birourilor din Cluj – Napoca se ridică la aproximativ 7%, cu un procent mediu de neocupare de 4% pe segmentul birourilor de clasa A, în timp ce chiria lunară medie se ridică la 11,5 euro/mp pe segmentul birourilor de clasa A.