Principalele acţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti au reuşit, în săptămâna recent încheiată, să recupereze cea mai mare parte a scăderilor înregistrate săptamâna anterioară.

Atât scăderile, cât şi aceste reveniri ale cursurilor de tranzacţionare sunt o consecinţă aproape exclusivă a evoluţiilor din pieţele externe de acţiuni. Indicele principal al bursei, BET, a înregistrat o creştere săptămânală de aproape şase procente iar indicele societăţilor de investiţii financiare a câştigat peste 10%, după ce săptamâna anterioară pierdea 9%.

Bursa de Valori Bucureşti a evoluat în ultimul timp, practic, sub influenţa pieţelor externe. Era suficient să urmăreşti evoluţia indicilor din pieţele consacrate, pentru a avea evoluţia preţurilor acţiunilor de la Bucureşti. Această corelaţie însă nu a fost determinată decât în mică măsură de acţiunea unor fonduri externe, deoarece lichiditatea foarte redusă de la Bucureşti le impiedică operaţiunile. Trebuie acordată atenţie crescută evoluţiei pieţei în special în această perioadă, când caracterul speculativ are un rol important şi nu se mai ţine cont de datele fundamentale ale emitenţilor. Aceste evoluţii haotice au fost înregistrate şi în pieţele regionale, unde treptat au început să fie anulate câştigurile obţinute în acest an. Indicele PTX calculat la Viena şi care monitorizează principalele companii de la Varşovia a crescut în şedinţa de miercuri cu 5,4%, care reprezenta, practic, câştigul indicelui de la începutul acestui an.

Dintre acţiunile lichide, cele mai bune evoluţii s-au înregistrat pentru cele emise de societăţile de investiţii financiare, unde creşterile au fost de peste zece procente, excepţie fiind în cazul SIF Moldova, unde creşterea a fost de 7%.
În sectorul bancar, s-au înregistrat creşteri de aproximativ 8 procente pentru acţiunile Banca Transilvania şi de peste 4% pentru Banca Carpatica. Şi acţiunile din sectorul petrolier au înregistrat creşteri, acţiunile Petrom aducând investitorilor un randament săptămânal de 4,17% iar ale Rompetrol Rafinare, de 6,75%. În sectorul farmaceutic, am remarcat aprecierea cu peste 14% pentru cursul acţiunilor Biofarm, interesul pentru aceste acţiuni fiind datorat propunerii de majorare a capitalului social prin subscrieri la valoarea nominală de 0,1 lei faţă de un preţ curent de 0,88 lei.

Propunerea de majorare se va analiza în AGA din data de 19 septembrie. Acţiunile Antibiotice au crescut cu 3%, iar Sicomed cu 6,9%. Marţi a fost ultima şedinţă în care investitorii care achiziţionau acţiuni SSIF Broker aveau dreptul de a participa la majorarea de capital social aflată în curs. Scăderea cursului de tranzacţionare de miercuri, de 32,7%, va fi acoperită atât de acţiunile distribuite gratuit, cât şi de câştigul din vânzarea acţiunilor noi, subscrise la un preţ mult mai redus decât preţul curent.  

60-5570-1.jpg

60-5571-2.jpg