O nouă lege a intrat în vigoare în Grecia, spre nemulțumirea turiștilor

O nouă lege, care interzice staționarea liberă a autorulotelor, a intrat deja în vigoare în Grecia. Guvernul de la Sofia a luat această măsura ca urmare a unor reglementări stricte privind siguranța și protecția mediului înconjurător.

Legea nr. 5170/2025 interzice staționarea vehiculelor amenajate pentru dormit în toate spațiile publice, inclusiv plaje, zone de coastă, păduri, rezervații naturale și situri arheologice. Chiar și opririle scurte, fără desfășurarea echipamentelor, sunt considerate ilegale. În orașe și comune, se aplică limitări suplimentare. Pe scurt, noua lege interzice parcarea continuă a autorulotelor, caravanelor, remorcilor și bărcilor în zonele publice mai mult de 24 de ore.

Legea nr. 5170/2025 prevede amenzi în valoare de 300 de euro (1.500 de lei) pentru cei care nu respectă noile reguli.

Turismul nomad, afectat de noua lege

Orice ședere prelungită trebuie să aibă loc în spații desemnate, închise, gestionate de autorități locale.

Noua lege afectează „turismul nomad”, stârnind nemulțumiri în rândul pasionaților de călătorii cu autorulota. O petiție lansată de firmele de închiriere din Grecia a strâns peste 18.500 de semnături, denunțând măsura ca fiind „radicală”.

„Măsura stigmatizează turismul autonom. Grecia este binecuvântată cu soare, frumusețe naturală și istorie. Ar trebui să fie destinația principală pentru turismul cu autorulote și caravane – și totuși, noua legislație face acest lucru aproape imposibil”, spun cei care au creat petiția.

Federația elenă ELAT a inițiat negocieri cu autoritățile elene, însă, până acum, nu s-au făcut concesii oficiale. Potrivit federației elene ELAT, în practică, prevederea elimină utilizarea autorulotelor și caravanelor atât de către cetățenii greci, cât și de către vizitatorii străini.

Unii oameni se tem că această decizie va afecta profund turismul alternativ în Grecia.

În prezent, experții recomandă turiștilor rezervarea prealabilă a locurilor în campinguri autorizate, alegerea regiunilor mai bine echipate, evitarea zonelor naturale izolate, unde controalele sunt frecvente, explorarea opțiunilor alternative și utilizarea aplicațiilor specializate pentru a găsi campinguri autorizate.