E interzis în București! Petardele și artificiile nu se vor mai vinde „pe trotuar”

E interzis în București! Prefectul Bucureștiului, Rareș Hopincă, a emis o interdicție privind vânzarea de petarde și artificii „pe trotuar”. Pe scurt, materialele pirotehnice nu vor putea fi comercializate în locuri nesigure.

A fost invocată ședința Colegiului Prefectural al Municipiului București, în cadrul căreia s-a solicitat Primăriilor de Sector, Primăriei Municipiului București și Administrației Străzilor să nu elibereze avize de amplasament, atât pe domeniul public, cât și privat al municipiului București, în scopul comercializării articolelor pirotehnice. Această măsură are ca obiectiv descurajarea vânzării și utilizării lor, într-un efort de prevenire a accidentelor care pot duce la tragedii.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov, Direcția Regională Vamală în colaborare cu ANAF-Antifraudă și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov vor efectua verificări și controale în domeniul lor de competență.

În cazul în care vor fi identificate nereguli, vor fi aplicate sancțiuni conform prevederilor legale în vigoare. Vor acționa și pentru descurajarea comerțului cu materiale pirotehnice, precum și pentru prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu astfel de materiale.

Rareș Hopincă
Rareș Hopincă (SURSA FOTO: Facebook, Rareș Hopincă)

Comercializarea materialelor pirotehnice nu va avea loc pe domeniul public

Prefectul Capitalei va transmite solicitarea către marile centre comerciale de a nu permite vânzarea materialelor pirotehnice în parcările și spațiile adiacente, chiar și în cazul proprietăților private. Este o chestiune legată de responsabilitatea socială a fiecărei companii. Problema nu este exclusiv în sfera instituțiilor publice.

Potrivit spuselor sale, comercializarea materialelor pirotehnice ar trebui să aibă loc în spații special amenajate, ci nu pe domeniul public sau în parcările supermarketurilor, având în vedere accesibilitatea copiilor la ele.

„Sărbătorile aduc cu ele bucurie și entuziasm, dar nu putem ignora faptul că petardele și artificiile aduc o doză considerabilă de pericol și disconfort. Acestea provoacă, în fiecare an, accidente grave, incendii și au efecte nocive asupra mediului înconjurător.

Am primit foarte multe petiții și solicitări, iar toate au un numitor comun: zgomotul petardelor este dăunător pentru copiii mici, pentru bătrâni și, nu în ultimul rând pentru animalele de companie. Zgomotele puternice creează stres și anxietate în rândul animalelor, de cele mai multe ori acestea rămănând cu sechele.

Consider că propunerea de a descuraja comercializarea acestor articole nu este doar un act de prudență, ci și o modalitate de a ne asigura că sărbătorile rămân un motiv de bucurie. Este o decizie de oportunitate, pe care fiecare comunitate trebuie să o analizeze, pentru a sărbători într-un mod responsabil fără a pune în pericol siguranța noastră și a celor din jur. ”, a scris, luni, Rareș Hopincă pe contul lui de Facebook.