El explică, de asemenea, cum va încerca Fiscul „să elimine de pe piaţă” firmele care refuză să îşi plătească taxele şi impozitele, oferind în același timp informații despre proiectul prin care toate casele de marcat vor fi conectate la serverele ANAF.

Capital: Ce pregătiţi contribuabililor în 2017?
Dragoş Doroş:
Începând cu anul viitor sunt peste 7 milioane de documente care vor putea fi emise şi depuse online de către contribuabili. Vorbim aici de adeverinţe de venit, certificate de atestare fiscală şi aşa mai departe. De asemenea, până la finalul anului, vom lansa o aplicaţie a ANAF cu informaţii şi notificări care să vină în ajutorul contribuabililor. Toată marfa confiscată de ANAF se va putea cumpăra, în circa două luni, online, transportul fiind asigurat contracost. Va fi un magazin virtual al Fiscului la care vor avea acces toţi cei interesaţi. Într-o lună, toate persoanele fizice, dar şi cele juridice, îşi vor putea plăti taxele impozitele și online, prin ghişeul.ro.

Capital: Ce controale face ANAF în comerţul electronic?
Dragoş Doroş: ANAF face astfel de controale de mai bine de un an de zile. Direcţia Antifraudă a avut acţiuni finalizate deja pe indivizi şi firme care vindeau pe site-uri de anunţuri mărfuri într-un volum din care reieşea o activitate economică. S-au făcut inclusiv sesizări penale în câteva cazuri. Este o acţiune continuă a ANAF.

Citiți și: Dragoș Doroș, șeful ANAF: "Vrem să schimbăm procedura la controlul marilor averi"

Capital: Când se va realiza conectarea caselor de marcat la serverul ANAF?
Dragoş Doroş:
Aşteptăm ca Executivul să aprobe hotărârea de guvern prin care să anunţe caracteristicile pe care aceste case de marcat trebuie să le îndeplinească. În momentul în care va fi aprobat acel HG se va ştii ce case de marcat sunt necesare. 2017 este un an consacrat comercializării acestor case de marcat. Până la finalul anului viitor toţi comercianţii trebuie să achiziţioneze acele case de marcat, timp în care noi punem la punct softul despre care am vorbit anterior, şi la 1 ianuarie 2018 ne vom conecta.

Interviul integral îl puteţi citi în revista Capital, disponibilă la toate chioşcurile de ziare.