”În timp ce primești continuu o răsplată – pentru atingerea nivelului următor într-un joc, de pildă, sau pentru găsirea unei informații –, conexiunile sistemului limbic sunt stimulate, ele eliberează dopamină, care la rândul ei provoacă euforie. Creierul ține minte acest sentiment de fericire și te încurajează să te întorci să-l cauți iarăși”, e și mai explicit David Greenfield, fondatorul Centrului pentru Dependență de Internet și Tehnologie din West Hartford, Connecticut.

Internetul înseamnă dependență, susține psihologul, pentru că funcționează pe baza unei „scheme cu rată variabilă de amplificare“, ceea ce e un mod prețios de a spune că-ți intră în sânge puțin câte puțin.

Teoria a fost formulată prima oară de renumitul psiholog B.F. Skinner. „Poate fi foarte simplu – găsești un e-mail care îți face plăcere, primești vești de la cineva iubit, afli că-ți vine un văr în vizită, toate presărate printre o mulțime de informații neutre, mai puțin importante“, spune Greenfield.

Un studiu realizat de Greenfield în 1999 pe 18.000 de utilizatori de net arată că 5,9% dintre ei aveau simptome de dependență. Alte studii de aceeași anvergură nu s-au mai făcut, în principal pentru că nu există destule centre de tratament de unde să se poată strânge informații relevante.

Există destul scepticism în ceea ce privește faptul că dependența de Internet este o boală reală. Și Greenfield spune că încearcă să-și convingă colegii de faptul că această dependență ar fi reală: sunt terapeuți care spun că problema nu ar fi Internetul, ci anxietatea sau depresia de care suferă utilizatorii și care îi fac să se lase în voia slăbiciunilor.

Cel mai important pas în vindecare este ca dependenții de Internet să fie conștienți de faptul că e un obicei periculos; că pot să fie luați de val. Apoi, trebuie să-și schimbe tiparele de utilizare, în așa fel încât să fie siguri că folosesc webul doar când e necesar, „nu pentru a se trata pentru că sunt plictisiți, speriați, obosiți sau furioși“.

”Dar poți să-i spui unui dependent de heroină că poate fuma doar un gram pe zi? Și poți să-ți faci un obicei din a naviga maximum 120 de minute?, întreabă psihologul David Greenfield, care explică de ce acum, că online-ul a devenit parte a vieții de zi cu zi, nu este deloc ușor să scapi de această tentație.