Microsoft a lansat, săptămâna trecută, versiunea beta (test) a browserului Internet Explorer 9  (IE9) în încercarea de a păstra utilizatorii care se îndreaptă din ce în ce mai mult către concurenţă: Google Chrome şi Mozilla Firefox.

Internet Explorer 9 a primit o mulţime de laude în prima săptămâna de la lansare. Cei de la PC World au scris că Internet Explorer 9 va zdrobi competiţia, iar cei de la Computer World sunt de părere ca noul browser de la Microsoft poate fi în sfârşit unul competitiv. Financial Times  a scris că Microsoft o ia înaintea concurenţei cu IE9, cei de la Gizmodo văd în IE9 un nou început, iar The Guardian consideră că de acum înainte utilizatorii nu trebuie să descarce şi să instaleze un nou broswser, atunci când îşi cumpără un PC nou.

Deşi Internet Explorer are în continuare cea mai mare cotă de piaţă, Microsoft a pierdut mult în faţa celor de la Mozilla. Firefox a fost lansat de Mozilla în anul 2004  şi de atunci a reuşit să câştige o cotă de piaţă de 30%. Browserul Chrome al celor de la Google este pe piaţă de doar doi ani, însă începe să fie din ce în ce mai popular, având în prezent o cotă de 10%, conform StatCounter.

Ce are nou IE9 faţă de IE8

IE 9 are o pornire rapidă, iar noul motor de căutare JavaScript încarcă paginile mai repede decât oricare alt browser. Spre deosebire de IE 8, noul browser are o accelerare hardware deplină pentru text, grafică şi video, notifică utilizatorii când programele încetinesc performanţa browserului şi permite reluarea descărcărilor neterminate după repornire.

Funcţia Site Pinning – Site-uri fixate

0-57252-99.jpgCu opţiunea “Site-uri fixate” utilizatorii pot accesa site-urile preferate direct din bara de activităţi Windows, fără să trebuiască să deschidă mai întâi Internet Explorer.

Fixarea unui site se face prin click pe pictograma din partea stângă a barei de adrese din caseta unică sau pe pictograma site-ului Web de pe pagina Filă nouă şi glisarea în bara de activităţi. După ce un site a fost fixat, acesta se afişează sub forma propriei imagini mici, separată de Internet Explorer.

Prin ce se diferenţiază IE 9 de Firefox şi Chrome

IE 9 vine cu o serie de caracteristici pe care nu le regăsim în prezent la Mozilla Firefox sau Google Chrome, însă specialiştii spun că până când IE 9 va ieşi din faza de testare, concurenţii vor dezvolta browsere la fel de competitive.

Pâna atunci, cei de la Microsoft spun că IE 9 dispune de viteza mult mai mare, are liste rapide şi dispune de modul compatibilitate pentru a vedea site-urile web proiectate pentru browsere mai vechi.

Atunci când vine vorba de securitate, IE9 evidenţiază numelele de  domenii în bara de adrese şi avertizează în legătură cu site-urile Web înşelătoare, oferind în acelaşi timp protecţie împotriva tehnicilor de inginerie socială rău intenţionate şi a atacurilor de deturnare a clicurilor.

Utilizatorii pot de asemenea controla dacă anumite părţi terţe pot urmări activitatea de navigare.

IE 9 este disponibil numai pe sistemele de operare  Vista SP2 şi Windows 7. Utilizatorii de Windows XP sau a altor sisteme de operare nu pot naviga cu IE9.

Versiunea Beta a IE9 poate fi descărcată de aici

SURSA: Microsoft