Artiști, avocați, scriitori, angajați la resurse umane, profesori și chiar programatori vor fi înlocuiți, din ce în ce mai mult, pe măsură ce IA ia avânt. Asta va duce, probabil, și la decimarea lucrătorilor care acum fac munca acasă, de pe laptopuri, scrie The Hill.

Oamenii care lucrează cu mâinile nu-și vor simți amenințat job-ul

În același timp, lucrătorii care lucrează cu mâinile nu-și vor simți amenințat job-ul pentru că serviciile lor nu pot fi înlocuite de tehnologie. Inteligența artificială avansează cu viteza luminii.

Anunțurile recente privind lansarea unor sisteme care pot imita conversația umană, ne pot copia vocea, pot scrie lucrări de cercetare și pot picta imagini frumoase sunt doar mică parte a viitoarei revoluții IA.

Schimbările în viața de zi cu zi vor deveni în curând vizibile și vorbim aici de popularitatea jocurilor video, a muzicii, a artei și chiar a filmelor generate de AI. O scurtă descriere și un simplu click pot reda un roman de John Steinbeck sau un tratat economic de Thomas Sowell.

Progresele rapide ale acestei noi tehnologii vor face ravagii

Zeci de job-uri care necesită studii universitare se vor schimba peste noapte. Progresele rapide ale acestei noi tehnologii vor face ravagii chiar asupra oamenilor care au prosperat în timpul pandemiei COVID, în special a celor care lucrează în „economia cunoașterii” și își pot îndeplini sarcinile de pe laptopurile de acasă.

Progresele inteligenței artificiale, în următorii unu până la cinci ani, vor depăși cam tot ceea ce un om poate face de-acasă, de pe laptop. Majoritatea conținutului de pe web va fi scris de chatbot. Artiștii grafici își vor pierde job-ul în favoarea generatorilor de artă. Chiar și contabilii și analiștii financiari pot fi depășiți de computere.

ChatGPT îi ajută deja pe programatori prin intermediul codului de bază, care adesea necesită rafinare. Sistemul poate înlocui mintea umană pentru a construi un site web. Deja a trecut un examen de licență și examene la drept.

Cine sunt cei care vor rezista în fața acestui tsunami

În același timp, oamenii ale căror locuri de muncă se bazează pe un element de personalitate și relații față în față vor rezista, probabil, furtunii. Cine ar prefera să fie sfătuit în chestiuni juridice, finanțe sau decizii de îngrijire a sănătății de o mașinărie?  Seismul economic care urmează va fi o revoluție industrială inversă.

Profesiile care necesită cunoștințe practice vor oferi mai multă siguranță decât „locuri de muncă din economia cunoașterii”, care pot fi înlocuite de algoritmi.

Dar AI nu poate construi o casă, nu poate rezolva o defecțiune a instalațiilor sanitare, nu poate să vă tundă și nici nu poate monta becuri într-o clădire. Inteligența artificială ar putea ușura viețile lucrătorilor cu noile instrumente și tehnici, dar elementele de bază ale construcțiilor, lucrărilor utilitare și prelucrării complexe vor rămâne aceleași.

Cunoștințele practice vor fi implementate, în continuare, de mâinile omului

Intrăm într-o lume în care cunoștințele generale vor fi cunoscute de mașini, dar cunoștințele practice vor fi implementate, în continuare, de mâinile omului.

Există implicații sociale extraordinare pentru pierderea a milioane de locuri de muncă bine plătite în prezent. Mulți oameni care și-au investit timpul și cariera într-o anumită profesie vor trece printr-o criză de identitate colectivă. Rata în creștere a schimbărilor sociale și a progresului tehnologic poate însemna schimbări serioase, cu consecințe greu de imaginat.