Într-o conferinţă de presă care a avut loc la Beijing, Yi a explicat că, la ultima rundă de negocieri comerciale, cele două părţi au vorbit despre cursul de schimb, respectarea autonomiei autorităţilor monetare şi necesitatea menţinerii unei comunicări stricte privind pieţele valutare.

În acest sens, a precizat că cele două părţi s-au pus de acord în legătură cu „multe aspecte cheie şi importante”, dar nu a furnizat mai multe detalii.

De asemenea, acesta a menţionat angajamentul Chinei de a nu utiliza cursul de schimb ca pe o unealtă pentru a creşte producţia sau a rezolva „fricţiunile comerciale”, după ce preşedintele american, Donald Trump, a acuzat, anul trecut, Beijing şi Moscova că „joacă jocul devalorizării monetare”.

În ceea ce priveşte negocierile pentru găsirea unei ieşiri din războiul comercial, vice ministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen, a afirmat, sâmbătă, că acestea progresează semnificativ şi s-a arătat optimist în legătură cu un posibil pact pentru a pune capăt impunerii mutuale de taxe vamale.

Referitor la riscurile şi provocările actuale cu care se confruntă gigantul asiatic, Banca Populară a Chinei a dat asigurări că va continua să implementeze o politică „prudentă” pentru a „ghida” o creştere rezonabilă a creditării şi finanţării în 2019, care va include un sprijin mai mare pentru IMM-uri şi companiile private.

Politica monetară a Chinei, schiţată în principal pentru a se adapta la situaţia economică naţională, va ţine cont de factori globali şi de sectoarele orientate spre export, a subliniat Yi