Companiile de asigurare care vând poliţe de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) au semnat, astăzi, la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), protocolul de colaborare pentru soluţionarea amiabilă a accidentelor rutiere uşoare, care va intra în vigoare de la 1 iulie.

Protocolul de colaborare privind constatarea amiabilă de accident prevede criteriile de stabilire a cumulului de elemente şi fapte care vor contribui la soluţionarea dosarelor de daună, regimul probator, precum şi instrucţiunile de aplicare practică a cazurilor, prezentând o cazuistică completă inspirată din codul rutier român şi practica franceză în domeniu.

Comisie de mediere între asiguratori

Cazuistica imaginează în scris şi prin schiţe toate posibilităţile de coliziune care se pot înregistra în trafic, precum şi modul de stabilire a responsabilităţii civile în respectivul eveniment.

Protocolul reglementează şi modalitatea de soluţionare amiabilă a eventualelor neînţelegeri dintre asigurători cu privire la stabilirea răspunderii civile, aceştia având posibilitatea să apeleze la o Comisie de mediere.

Proceduri simplificate

Constatarea amiabilă simplifică procedurile de recuperare a prejudiciilor în cazul accidentelor de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale. Asiguratorii sunt informaţi pe baza unui formular tipizat eliberat de către companie, care nu mai presupune avizul Poliţiei Rutiere.

Acesta reprezintă suportul pe care conducătorii autovehiculelor accidentate consemnează circumstanţele producerii evenimentului, datele de identificare ale persoanelor şi vehiculelor implicate, precum şi cele ale asigurătorilor. După consemnare, acesta se transmite societăţii de asigurare, odată cu poliţa de asigurare de răspundere civilă auto (RCA).

SURSA: Mediafax