Înscrieri la creșă și grădiniță. Cererile pot fi depuse din 27 mai

Înscrieri la creșă și grădiniță. Într-un stadiu inițial al dezbaterii, proiectul prevedea un început tardiv al perioadei de înscriere, dar calendarul oficial a stabilit altă dată pentru acest proces.

Înscrierile la creșe și grădinițe se desfășoară începând cu data de 27 mai. Totodată, cei care doresc să-și reînscrie copiii care au mai frecventat anterior o creșă sau o grădiniță trebuie să completeze formalitățile în intervalul 20-14 mai. Părinții trebuie știe că că vor primi rezultatele pe data de 24 mai.

Etapa I. Procesul de înscriere la creșă și grădiniță este organizat în două faze distincte. Prima fază constă în completarea dosarelor de către părinți și depunerea acestora la instituțiile de învățământ. Aici, părinții vor include și cele trei opțiuni exprimate. Această etapă are loc în funcție de locurile disponibile din planul de școlarizare aprobat, după încheierea reînscrierilor.

Calendar înscriere
Calendar înscriere / SURSA FOTO: Monitorul Oficial

Prima fază a înscrierilor

27—31 mai 2024 (perioada de primire a cererilor)
3—5 iunie 2024 (analizarea cererilor din etapa I – prima preferință)
6—10 iunie 2024 (analizarea cererilor din etapa a II-a – a doua preferință)
11—12 iunie 2024 (analizarea cererilor din etapa a III-a – a treia preferință)
14 iunie 2024, ora 14 (anunțarea rezultatelor și a numărului de locuri disponibile)

Etapa a II-a a înscrierilor începe pe 17 iunie

Etapa a II-a. Faza a doua implică înscrierea copiilor pe locurile încă disponibile după finalizarea primei faze. Aici, părinții sunt invitați să depună dosarele la instituțiile de învățământ. Ele trebuie însoțite de cele trei opțiuni, care vor apărea în noile cereri de înscriere, potrivit Monitorului Oficial. 

Faza a doua a înscrierilor:

17—21 iunie 2024 (perioada de primire a cererilor)
24—26 iunie 2024 (analizarea cererilor din etapa I – prima opțiune)
27 iunie—1 iulie 2024 (analizarea cererilor din etapa a II-a – a doua opțiune)
2—4 iulie 2024 (analizarea cererilor din etapa a III-a – a treia opțiune)
5 iulie 2024 (anunțarea rezultatelor și a numărului de locuri disponibile)

calendar înscriere
Calendar înscriere / SURSA FOTO: Monitorul Oficial

Etapa de ajustare se desfășoară în perioada 19-29 august

Înscrieri la creșă și grădiniță. Faza de ajustări se desfășoară între 19 și 29 august și îi vizează pe copiii care nu au fost incluși în primele două faze.

În cadrul acestei etape se procedează la înregistrarea copiilor care nu au fost incluși în primele două etape din cauza lipsei de locuri sau a altor motive, sau care nu au participat la aceste etape inițiale. Aici, aceștia sunt plasați pe locurile disponibile în urma etapei a doua a înscrierilor, conform unei proceduri specifice dezvoltate de către ISJ/ISMB, bazată pe documentația furnizată de către părinți la inspectoratul școlar.

Calendar înscriere / SURSA FOTO: Monitorul Oficial
Calendar înscriere / SURSA FOTO: Monitorul Oficial

În această fază sunt incluse următoarele grupuri de copii:

– Copiii care nu au fost repartizați în urma celor două etape anterioare, cu o atenție specială acordată celor cu vârste de 4 și 5 ani.
– Copiii care au solicitat înscrierea în clasa pregătitoare din învățământul primar și au fost respinși în urma avizului negativ al CJRAE/CMBRAE.
– Copiii cu vârsta peste 2 ani care doresc să fie înregistrați în învățământul preșcolar.

Rezultatele după finalizarea etapei de ajustări vor fi anunțate în data de 30 august 2024, la ora 14.

Din anul școlar precedent, este introdusă obligativitatea clasei mijlocii în cadrul grădiniței, conform informațiilor furnizate de Edupedu.ro.

Pentru a accesa calendarul înscrierilor la creșă și grădiniță pentru anul 2024, vă rugăm să utilizați link-ul disponibil chiar aici.