Aceste aspecte au ridicat semne de întrebare cu privire la eficiența politicianului german la conducerea atât a partidului PPE – cea mai veche familie politică europeană -, cât și a grupului din Parlamentul European.

Un oficial al PPE a declarat că există frustrare în partid din cauza faptului că unele dintre mișcările și declarațiile făcute de Weber au fost făcute fără consultarea partenerilor săi din partid. Un exemplu sunt discuțiile recente cu premierul italian Giorgia Meloni, al cărei partid Frații din Italia este afiliat la Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR).

Weber s-a întâlnit cu Meloni la Roma pe 5 ianuarie și a discutat despre o potențială colaborare la nivelul UE. Acest lucru a provocat o reacție puternică din partea altor parteneri din PPE, în special a influentului centru-dreapta german.

„Nu există niciun motiv pentru continuarea cooperării cu celelalte partide ale guvernului italian din Parlamentul European, atâta timp cât acestea cooperează cu forțe deschis antieuropene precum AfD-ul german”, a declarat Jürgen Hardt pentru Euractiv, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al grupului de partide CDU/CSU din Bundestag.

În timp ce guvernul italian de coaliție include și partidul soră a PPE Forza Italia, pozițiile celorlalte două partide italiene de coaliție [Frații Italiei și Lega] „sunt în mare măsură incompatibile cu cele ale PPE”, a adăugat el.

O majoritate clară împotriva întoarcerii la Meloni

Oficialul PPE a precizat că demersul lui Weber de a purta discuții cu Meloni nu a fost „nici discutat și nici aprobat la nivelul partidului PPE”.

„Există o majoritate clară împotriva unei colaborări cu Meloni”, a spus oficialul, reiterând că astfel de mișcări politice necesită o coordonare prealabilă.

Întrebat despre posibila apropiere PPE-ECR, secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, un aliat apropiat al lui Weber, a declarat recent pentru Politico că „păstrează o minte deschisă”.

„Vreau să-mi măresc cortul … Nu înțeleg de ce nu pot juca acest joc politic așa cum se joacă în orice altă țară”.

Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat săptămâna trecută, în urma unei întâlniri la Munchen, potrivit Dpa, liderul CSU, Markus Söder, a declarat că a avut un schimb „lung” cu Weber pe această temă.

„Faptul că statele trebuie să vorbească între ele sau că se află în discuții este un lucru. Dar legăturile formale nu au sens din punctul meu de vedere și din punctul nostru de vedere comun”, a spus Söder.

Al doilea salariu al lui Weber

De asemenea, oficialii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la salariul pe care Weber îl primește de când a devenit președinte al partidului PPE, la 31 mai anul trecut, pe lângă funcția de lider al Grupului PPE din Parlamentul European.

Un oficial a declarat pentru sursa citată că nu a existat nicio consultare internă prealabilă și nicio decizie privind salariul, deși acest lucru a fost contrazis de un purtător de cuvânt al PPE.

„Remunerația președintelui a fost aprobată de președinția PPE în septembrie 2022 și de adunarea politică a PPE în noiembrie 2022 la Lisabona”, a declarat un purtător de cuvânt al PPE, adăugând că „remunerația lunară înainte de impozitare este semnificativ sub 20.000 de euro”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că aceleași organisme – președinția PPE și adunarea politică – au aprobat și salariul lui Thanasis Bakolas, un fost consilier al premierului grec Kyriakos Mitsotakis, care a fost numit secretar general al PPE în iunie anul trecut.

O sursă din cadrul PPE, familiarizată cu această problemă, a declarat însă că „președinția PPE a fost doar informată, nu a existat nici un vot și nici o discuție despre remunerațiile lui Weber și ale secretarului general”.

Sursa a precizat că, la acea reuniune de la Lisabona, „nu a existat nici o discuție”.

Efectul alegerilor din Grecia

Oficialul PPE a explicat că Manfred Weber are în prezent doi susținători puternici în partid: Mitsotakis și cancelarul austriac Karl Nehammer.

„Multe vor depinde de rezultatul alegerilor din Grecia, care vor avea loc până în vară […] Dacă Mitsotakis pierde, atunci Weber va fi într-o poziție foarte dificilă”, a spus oficialul, lăsând să se înțeleagă că Weber va avea probabil dificultăți în a-și păstra ambele poziții.

Alegerile din Grecia vor avea loc în această vară și, deși Noua Democrație a lui Mitsotakis conduce în sondajele de opinie, rezultatul este greu de prezis, deoarece noua lege electorală va fi aplicată pentru prima dată, ceea ce face aproape imposibil de evitat un guvern de coaliție.

Cu toate acestea, pe fondul așa-numitului „Watergate grec”, Mitsotakis ar putea avea dificultăți în găsirea unui partener de coaliție chiar dacă partidul său, Noua Democrație, este în fruntea sondajelor, mai spune Euractiv.

Partidul socialist grec Pasok, care se așteaptă să joace rolul de kingmaker, a declarat că nu se va alătura unui guvern cu Mitsotakis ca prim-ministru.