Sondaj șocant care a ieșit la iveală cu mai puțin de două săptămâni înaintea alegerilor europarlamentare. Peste jumătate din cetăţenii europeni, printre care şi 58% dintre români, nu cred că Uniunea Europeană va mai exista peste 20 de ani, iar 30% din cei intervievaţi consideră că un conflict între țările UE ar putea apărea. Datele vin dintr-un sondaj comandat de Consiliul European pentru Relații Externe în 14 ţări.

În Franța, Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Slovacia, România, Grecia, Cehia și Polonia, majoritatea respondenților sunt de părere că destrămarea Uniunii Europene este o foarte probabilă.

Doar în Suedia (44%), Danemarca (41%) și Spania (40%) s-au înregistrat procente mai mici de 50% în ceea ce privește predicțiile privind sfârșitul Uniunii Europene. O treime dintre alegătorii cred că există riscul unui război. Aceştia sunt, în mare parte, fix cei care intenționează să nu participe la scrutinul european din 23-26 mai sau vor să voteze partide extremist, se arat[ ]ntr-un sondaj publicat de TheGuardian.

Datele studiului arată un tablou destul de sumbru înaintea alegerilor pentru Parlamentul european, în condițiile în care tot mai mulți lideri europeni sunt îngrijorați de guvernele populiste din anumite state europene.