Poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria au pus în aplicare peste 150 de mandate de percheziţie domiciliară, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului, anunţă IGPR. Au fost confiscate 30 de tone de peşte.

Ulterior, au apărut și alte informații despre acest caz grav. Coordonatorul anchetei în cazul grupului infracţional organizat în domeniul pescuitului, procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a declarat marţi că peştele era pescuit în condiţii ‘barbare’, din fluvii ‘extrem de poluate’ din străinătate, unde pescuitul este interzis, apoi era transportat în România în condiţii improprii şi marinat dacă se strica, fiind ulterior comercializat în diferite magazine.

„Pescuiesc prin metode barbare, din fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industriale şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Fără autorizaţii de export sau livrări intracomunitare. Braconau cu plasa, cu baterii, vorbesc de cantităţi de peste 500 de tone. Vorbim de un fluviu din Spania, Ebru, dar şi de fluviul Po, din Italia. În general, cam prin aceste zone se pescuia. Oamenii, pentru a-şi crea aparenţa de legalitate, au contrafăcut documentele.

Cumpărau 50 de kilograme de peşte de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau în România cu dubiţe de 3,5 tone, că nu prea le controlează. Nu erau transportate cu frigoterme autorizate. Mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după patru zile’, a declarat procurorul Teodor Niţă, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, membri ai reţelei infracţionale spălau cu oţet peştele care se strica sau îl tăiau rondele şi îl marinau. ‘Mă, dar peştele cam miroase… Spală-l cu oţet sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat ca să nu miroasă’, sunt convorbiri ce au reieşit din interceptări. ‘Situaţia este una generalizată, din păcate.

Inclusiv în Deltă se livra, inclusiv în Constanţa, inclusiv la mari retaileri unde mergeţi cu coşul şi credeţi că luaţi peşte proaspăt. Este o realitate foarte tristă, românii au 72 de ore pentru a putea exploata comercial peştele din crescătorii, iar în situaţiile altor comercianţi din afară, 21 de zile. (…) Peştele ajungea în România şi îl distribuiau fie rondelele alea împuţite, fie peşte proaspăt transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După patru zile de mers din Spania. Avem analize, am cerut punctul de vedere oficial al ANSVSA. Şi nu înţeleg de ce se acţionează aşa. Adică una, două, peştele e bun. (…) Dar la analize au ieşit nişte substanţe pe care nu doriţi să le ingeraţi, şi în cantităţi care sunt improprii consumului uman şi care sunt toxice. (…) De pildă, poliţiştii spanioli ne-au ajutat, în baza unui mandat emis de către judecătorul spaniol, la o supraveghere cu dronele – modul cum era depozitat, transportat”, a arătat procurorul.

„În România, poliţiştii pun în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Ploieşti, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş. Alături de ei sunt şi reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania. La rândul lor, poliţiştii români participă la acţiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franţei şi Ungariei”, a transmis IPJ.

Interceptările sunt incendiare. Potrivit lui Teodor Niță, „pe interceptările telefonice sunau convorbiri de genul: bă, dar cam miroase. Spală-l și tu cu oțet. Atunci taie-l rondele și ține-l la murat, la marinat în oțet că nu o să mai miroasă și după care le livrau la firme, nu pot să dau nume, dar sunt firme extrem de mari de la care sunt sigur că și dvs v-ați provizionat în mod intens”. Întrebat dacă există posibilitatea ca și acum să fie piață, acesta a replicat: „Foarte probabil, depinde de data de provenineță și de persoana care l-a furnizat. E foarte probabil. Românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otrava în farfuria conaționalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, pentru că ăia nu se apropiau de spurcăciunile alea”