Șoferii își vor putea înmatricula mașinile în mai multe orașe din județul natal

Potrivit unui proiect de hotărâre (HG) adoptat în ședința de guvern de miercuri, 5 aprilie 2023, prefecții județelor vor putea deschide două puncte de lucru ale serviciului public pentru permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor în afara municipiului județului. Acel HG vizează schimbarea modului de organizare și funcționare a serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor și stabilește ca ele să aibă program săptămânal, pe parcursul a cel puțin două zile lucrătoare.

Programul punctelor de lucru va fi stabilit în funcție de dinamica personalului existent și de numărul de solicitări venite din partea cetățenilor. În punctele de lucru ale serviciului de permise auto și înmatriculare a mașinilor, se vor desfășura următoarele activități:

  • preluarea documentelor necesare înmatriculării vehiculelor, respectiv emiterii permiselor de conducere;
  • înscrierea în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate a datelor de identificare ale unui vehicul și ale proprietarului acestuia, dar și date legate de permisul auto (de identificare, legate de categoriile de vehicule pentru care există drept de conducere etc.);
  • programarea pentru susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere;
  • eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie, a plăcuțelor cu numere de înmatriculare sau provizorii ori a dovezilor înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare sau ale permiselor de conducere, după caz.

Pentru a putea lua decizia de organizare a unui punct de lucru, Instituția Prefectului va trebui să transmită o propunere motivată Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, ce va fi evaluată din punctul de vedere al posibilității de asigurare a tehnicii de calcul și al implicațiilor asupra gestionării resurselor umane.

Atenție! Acest HG trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

Șoferii care vor depăși limita de viteză cu peste 100 km/h vor avea permisul suspendat timp de șase luni

Deputații din Comisia de Transporturi au aprobat în unanimitate un proiect de lege ce presupune ca șoferii care au depășit limita maximă de viteză cu peste 100 km/h să fie sancționați cu reținerea permisului auto timp de şase luni de zile, ci nu patru luni, așa cum este în prezent. Proiectul de lege se îndreaptă acum la vot în plen, Camera Deputaților fiind for decizional.

Deputatul Cristian Ichim de la REPER, inițiatorul proiectului respectiv, a explicat că țara noastră are nevoie de pedepse înăsprite pentru că statisticile Poliției Rutiere ne arătat că peste 3.000 de șoferi au fost prinși depășind viteza maximă cu peste 70 km/h în 2022.

„România și-a asumat reducerea numărului de victime; dominăm locul 1 de ani de zile și trebuie să ieșim de acolo, pentru că mor românii pe drumurile publice. Trebuie să accelerăm odată proiectele de lege cu privire la înăsprirea regulilor de circulație.

Trebuie să facem și mai mult, și am depus acum trei săptămâni un proiect de lege care obligă inclusiv Poliția Rutieră să aibă un rol mult mai activ cu privire la prevenții”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru Radio România Actualități.