Fostul premier al României și actualul senator PNL Florin Cîţu a afirmat, miercuri, că efectele pe termen scurt ale plafonării preţului pentru RCA sunt faptul că preţurile RCA vor exploda, o mare parte dintre companii vor renunţa să mai vândă RCA, iar o companie sau două vor ieşi de pe piaţa din România.

Efectele plafonării prețurilor pentru RCA

„Efecte pe termen scurt ale plafonării prețului pentru RCA (din punctul meu de vedere cea mai proastă soluție pentru această piață).

1. În momentul în care statul elimină acest plafon (eu sper că îl elimină cândva), prețurile RCA VOR EXPLODA.
2. O mare parte dintre companii vor renunța să mai vândă RCA și se vor concentra pe alte produse.
3. O companie sau două vor ieși de pe piața din România.”, a scris Florin Cîțu, în prezent senator PNL, pe pagina sa de Facebook.

Florin Cîțu: Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA nu este o soluţie

Fostul premier Florin Cîțu a susținut, într-un interviu realizat în luna martie,  că în piaţa asigurărilor din România „ceva este sistemic greşit”.

„Din punctul meu de vedere, este o prostie (plafonarea tarifelor – n.r.). Vă spun că am gestionat cea mai mare criză din ultima sută de ani, în 2020, când toate pieţele au îngheţat şi peste tot primeam astfel de soluţii cu plafonarea preţurilor şi nu am plafonat preţurile. (…) Intervii cu instrumente care să menţină piaţa funcţională şi după ce trece criza. Noi trebuie să ne gândim că orice criză trece, de aici pornim. Dar vrei să menţii companiile care sunt sănătoase în viaţă, pentru perioada de după. (…) Va trebui să vină cu o soluţie care menţine piaţa, care duce la o dezvoltare a pieţei în viitor, creşterea competitivităţii şi, după aceea, bineînţeles, scăderea preţului”, a spus Florin Cîțu.

Fostul premier a declarat că nu trebuie minimizat ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare, având în vedere că, după ieşirea de pe piaţă, a unor mari jucători în domeniu nu vin alţi investitori.

„Nu trebuie să minimizăm ceea ce se întâmplă pe piaţa poliţelor de asigurare. Este al doilea faliment major în doar doi ani de zile şi este o piaţă care atrage greu investitori, pentru că aici este vorba de capital care costă.

Şi poate că în trecut veneau investitori, că erau banii ieftini peste tot în lume şi aduceai investitori, aici, acum, când costul banilor a crescut peste tot în lume, va fi complicat să găsim înlocuitori. De aceea spun că este important să nu minimizăm efectele acestui faliment pentru că piaţa pierde un jucător foarte mare şi într-o piaţă cu cât mai puţini jucători preţul nu are decât să crească. Aici vom vedea care sunt soluţiile cu care va veni ASF, cu care va veni Guvernul”, a declarat Florin Cîţu.