Probabil că nimeni nu se aștepta la asta, dar chef Cătălin Scărlătescu este înnebunit după o rețetă de plăcintă din popor, despre care spune că este cel mai bun desert. În copilărie a fost răsfățat de bunica sa, pe care a iubit-o enorm, dar care nu mai trăiește, din păcate.

Cătălin Scărlătescu: Bunica mi-a arătat în copilărie ce înseamnă mâncarea cu gust

Ori de câte ori îi este dor de ea, îi prepară rețetele simple, dar extrem de gustoase. De altfel, pasiunea pentru bucătărie a moștenit-o chiar de la bunica sa, alături de care petrecea ore în șir atunci când gătea.

„Bunica mi-a arătat în copilărie ce înseamnă mâncarea cu gust și toate preparatele ei mi-au rămas în suflet. Țin minte că gătea la începutul săptămânii mâncare de cartofi și fasole scăzută, care sâmbăta se transforma în fasole bătută.

La desert aveam faimoasa prăjitură cu bulion, preferata mea. Nu avea mult timp sau multe ingrediente la dispoziție, dar reușea să ne pună pe masă rețetele ei de suflet, rețete pe care le-am dus mai departe cu mine, până în ziua de azi”, a povestit Cătălin Scărlătescu.

O rețetă simplă din popor este regina deserturilor

Cunoscutul bucătar a vorbit despre foile cu bulion, desertul pe care îl adoră de mic copil. Este cel făcut de bunica sa și dus mai departe de nepot. Scărlătescu ar da orice alt preparat pentru această prăjitură.

„Am luat reţeta asta din bătrânul caiet de reţete al bunicii mele. Era un spectacol să o văd pe bunica mea pregătind-o şi bătaie între noi copiii să terminăm prăjitura asta făcută din trei foi şi două umpluturi, din care una din cremă de rahat şi alta din magiun. Fiți atenţi, pentru foi luaţi aşa: o cană de zahăr, o cană de suc de roşii, o cană de ulei, un plic de amoniac pentru prăjituri, făină cât încape.

Amestecaţi toate astea din care trebuie să iasă o cocă pe care o împărţiţi în trei. Cele trei bucăţi le întinzi cu făcăleţul cât să încapă pe dosul tăvii şi aşa le coaceţi, pe dosul tăvii în cuptorul de la aragaz. Umplutura devine cam aşa: o juma de kilogram de rahat de portocale sau de lămâie, un sfert de margarină de prăjituri, o portocală, o lămâie, magiun, nuci.

Radeţi coaja de la lămâie şi de la portocală, după care le stoarceţi de zeamă. Daţi rahatul prin maşina de tocat, mai băgaţi în el margarină, răzătura de coji, sucul de portocale şi amestecaţi bine de tot. Mai turnaţi şi din sucul de lămâie, aşa, cam după gust.

Toată veselia asta trebuie să ajungă pentru un strat, iar al doilea este din magiun. Nucile se pisează măricel şi se coc la cuptor la foc mic până devin crocante şi le amestecaţi doar în compoziţia de magiun.

Foarte important este ca prăjitura să stea o noapte în frigider. Restul ştiţi, o foaie, un strat, o foaie alt strat. Spor şi poftă să aveţi că noi nu ne mai opream din mâncat!”, este rețeta prezentată de chef Cătălin Scărlătescu.