COVID-19 ar putea deveni endemic în curând. Ce va însemna asta pentru noi?

Mai simplu spus, COVID-19 endemic înseamnă revenirea la normalitate, potrivit OttawaCitizen.

”Va face parte din viețile noastre. Dar scopul va fi să facem din el o parte mai puțin intruzivă a vieții noastre. Gata cu blocajele! Ne vom gândi la el așa cum ne gândim la alte boli infecțioase”, a declarat epidemiologul Raywat Deonandan, cercetător în domeniul sănătății globale la Universitatea din Ottawa. „Este posibil să ajungem la nivelul gripei. Dar nu e neapărat un lucru bun. Gripa este și ea un ucigaș”, adaugă expertul canadian.

Când se va întâmpla

„Nu vom ști până nu vom ajunge acolo. La nivel local, probabil va fi anul viitor. Vestea bună este că nu există variante noi și că vaccinurile se comportă în moduri previzibile”, a spus Deonandan.

Un alt expert susține că nu există semne clare care să anunțe că acest Covid-19 a devenit endemic. „Vom avea probabil sezoane Covid în următorii câțiva ani, pe măsură ce ne dezvoltăm imunitatea. Nu va exista însă niciun Breaking News și nici un semn care să spună „Suntem endemici!””, explică dr. Doug Manuel, care face parte din programul de epidemiologie clinică de la Institutul de Cercetare a Spitalului Ottawa.

COVID endemic va fi, probabil, sezonier, similar gripei, care apare iarna, pe măsură ce picăturile virale călătoresc mai repede din cauza aerului uscat din interior. Dar focarele nu se vor limita neapărat la iarnă. Răceala nu e doar una de sezon, nu trebuie uitat că există și răceli de vară.

Va dispărea în totalitate Covid-19?

Experții par să încline balanța spre un NU categoric. Și asta pentru că există o diferență între eradicarea unei boli și eliminarea acesteia. Puține boli au fost eradicate – variola este un exemplu rar, dar majoritatea bolilor continuă să circule, susține Manuel. El amintește că, de exemplu, poliomielita a fost eradicată în Canada, dar continuă să fie prezentă în unele părți ale lumii. „Nu vom eradica COVID. Vrem să-l eliminăm”, declară Manuel.

Este deja COVID endemic în unele părți ale lumii?

Zilele trecute, The Wall Street Journal a publicat un articol cu ​​titlul: „Covid-19 endemic a sosit în Portugalia. Așa arată”, prezentând imagini cu stadioane pline de oameni. Portugalia a fost devastată de COVID la începutul acestui an, dar acum aproximativ 87% din populația totală a fost vaccinată, dând Portugaliei cea mai mare rată de vaccinare din Europa. Există încă pașapoarte obligatorii de vaccin pentru evenimente sportive și restaurante, dar experții cred că e prea devreme să se spună că a devenit „endemic”.

Manuel a explicat și că cercetătorii urmăresc acum Israelul, care a înregistrat o creștere a infecțiilor cu COVID în septembrie, în ciuda obiectivelor ambițioase de vaccinare.

Cum va schimba COVID endemic comportamentul din pandemie al oamenilor

Experiența pandemiei poate schimba modul în care oamenii abordează munca, susține Manuel. După pandemie, oamenii vor putea purta mască dacă au unele simptome. În plus, sistemele de ventilație se pot îmbunătăți, iar testele rapide ar putea să fie folosite în continuare. Deonandan anticipează, la rândul său, că vaccinurile vor fi adăugate pe lista vaccinurilor obligatorii pentru copiii care merg la școală chiar până în septembrie viitor.