UPDATE: Noua tulpină a fost confirmată și în România. Mai jos, redăm comunicarea oficială transmisă de autoritățile din România, după ce informația apăruse inițial pe surse.

Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte.

Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor.

așadar, este vorba despre o pacientă de 27 de ani din Giurgiu, care s-ar fi prezentat la spitalul Matei Balș. Reamintim faptul că noua tulpină de COVID este mult mai contagioasă decât prima și a fost descoperită în Marea Britanie. Mai precis, vorbim despre o tulpină care este cu 70% mai contagioasă față de cea inițială.

Informația ar fi sot confirmată semi-oficial de către Cătălin Apostolescu, purtator de cuvant al spitalului Matei Balș, care a confirmat existenta virusului la noi, la postul de televiziune B1TV, însă o comunicare oficială în acest sens încă un avem până în acest moment.

”E vorba de o tânără de 27 de ani din judeţiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată şi lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara ţării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunţită. Dacă informaţiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Şi e mult mai contagios. Ne putem aştepta la o creştere a numărului de cazuri.”, a declarat, pentru B1 TV, Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar al secţiei clinice VII „Terapie Intensivă Adulţi” şi purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

OMS cere măsuri împotriva noilor tulpini

Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, a cerut joi o anumită flexibilitate în administrarea vaccinului dezvoltat de Pfizer-BioNTech, pentru a putea ajunge la cât mai multe persoane, şi să fie sporite măsurile împotriva noilor mutaţii ale coronavirusului, relatează EFE.

Potrivit lui Hans Kluge, perioada de administrarea între doze poate fi mai flexibilă decât cea prescrisă iniţial de producător şi a reamintit că grupul strategic de experţi în materie de imunizare al OMS a recomandat o perioadă de întârziere de între 21 şi 28 de zile pentru cea de-a doua doză.

Totuşi, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat să nu se aştepte mai mult de 42 de zile pentru administrarea celei de-al doua doze, deoarece în prescrierea şi posologia vaccinului se arată că eficacitatea sa specifică se bazează pe un studiu în care inocularea s-a realizat la o diferenţă de între 19 şi 42 de zile.

„Nu putem lăsa nicio ţară şi nicio comunitate în urmă”, a spus Kluge, care a considerat „vital” ca lucrătorii sanitari şi cei din categoriile de risc să aibă acces prioritar la vaccin. Responsabilul OMS a calificat drept „promiţătoare” lansarea campaniei de vaccinare în Europa şi a subliniat importanţa ca ţările membre să contribuie la asigurarea unui acces egalitar la vaccinuri.