Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit într-o intervenție la postul de televiziune B1TV despre noua tulpină a coronavirusului, care este mult mai contagioasă și se răspândește rapid în Europa. Acesta consideră că din cauza acestei noi tulpini, măsurile de protecție devin mult mai importante.

„Tulpina nouă se răspândeşte în Europa, se răspândeşte mai repede, este mai contagioasă şi înseamnă că măsurile de prevenire şi de protecţie devin mult mai importante decât până acum şi devin mult mai sensibile, pentru că asta înseamnă că dacă până acum ai putut să-ţi scoţi masca şi să spui că aici mai risc un pic, cu tulpina nouă va fi mai greu să rişti, pentru că contagiozitatea este mai mare”, a declarat Raed Arafat.

Autoritățile iau măsuri pentru limitarea efectelor

În ceea ce privește situația din România și dacă această nouă tulpină a COVID-19 ar putea să devină o prezență îngrijorătoare și în țara noastră, Arafat a declarat că aceasta va ajunge la un moment dat și aici. Pentru a limita efectele, autoritățile au luat diverse măsuri, a mai precizat șeful DSU.

„E deja prezentă în mai multe ţări, România nu este izolată de lume, aşa că sosirea tulpinii noi în România la un moment dat şi răspândirea ei cred că e o chestie de timp. Putem temporiza, putem limita cu măsurile pe care le luăm cu carantinarea celor care vin din Marea Britanie, asta s-a luat, decizia în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, de revenire a zborurilor dar cei care vor să vină în România test în ultimele 48 de ore şi intră în carantina obligatorie 14 zile, cu mici excepţii care sunt prevăzute în hotărârea CNSU”, a declarat Raed Arafat.

Legat de un lockdown generalizat, Arafat spune că acest lucru nu este în vizorul autorităților, care vor pune accent, ca și până acum, pe măsuri localizate.

„Deci, măsuri de lockdown generalizate nu sunt în vizorul nostru. Măsuri localizate, cum am luat până acum – şi acum avem un număr de localităţi care sunt sub carantină -, deci astfel de măsuri da, pot fi luate dacă în unele zone creşte numărul cazurilor peste un anumit procent şi mai ales dacă este combinat cu alţi factori pe care îi analizează colegii de la DSP, de la Direcţia de Sănătate Publică, şi de la INSP, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, atunci da, aceste măsuri pot fi luate acolo unde este nevoie”, a mai spus șeful DSU.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca