Proiectul de înfiinţare a comapniilor energetice  de stat Electra şi Energetica a fost prezentat, joi, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), şi va intra în dezbatarea Guvernului săptămâna viitoare, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Tudor Şerban.

„Acum două săptămâni proiectul nu avea toate avizele. Astăzi a fost prezentat în CSAT, iar săptămâna viitoare va intra în dezbaterea Guvernului, cu certitudine”, a declarat Şerban pentru agenţia Mediafax.

Prima şedinţă din 2010 a CSAT a avut loc joi la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi figurând stabilirea programului din domeniul apărării şi siguranţei naţionale pentru anul 2010.

Autorităţile vor să reorganizeze sistemul energetic prin comasarea în două entităţi a celor mai importante companii de producţie a electricităţii şi de extracţie a cărbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Guvernul a decis să amâne avizarea celor două companii, după ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat MECMA să opereze o serie de modificări de natură juridică în actul normativ care înfiinţează cele două entităţi.

Electra şi Energetica preiau 90% din producţia de energie electrică

Prima companie naţională, denumită Electra, va avea în structură complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu sucursalele sale, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

În urma proceselor de divizare şi fuziune, Hidroelectrica îşi încetează existenţa.

A doua companie naţională, denumită Energetica, va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.

Consiliul Concurenţei a început o investigaţie pe piaţa energiei pentru a determina efectele deciziei Guvernului de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale asupra mediului concurenţial.