Pentru că ne aflăm în plin sezon de vacanță și pentru că românii întorși din străinătate acasă, profită de ocazie pentru a-și reînoi pașapoartele, cozile la ghișee au devenit interminabile. Acum o lună, autoritățile promiteau să găsească soluții pentru a elimina haosul de la direcțiile de pașapoarte.

Această problemă este întâmpinată în toate instituțiile de eliberare a pașapoartelor din orașele mari ale României. Fiecare instituție incearcă să adopte diverse soluții pentru optimizarea serviciilor.

La Serviciul de Pașapoarte din Dâmbovița, părinți cu copii se află în fața instituției încă de la ora 2.00 dimineața.

În Bistrița, angajații Serviciului de Eliberare a Pașapoartelor lucrează 12 ore pe zi pentru a face față fluxului cererii de obținere sau reînnoire a pașapoartelor. În prima săptămână a lunii august au fost depuse 1.004 cereri de eliberare a actelor de călătorie, cifră dublă față de cea de anul trecut.

Numărul mare de cereri pentru pașapoarte a determinat Instituția Prefectului Bihor să accelereze ritmul de preluare a documentelor, dar și să reducă la minimum efectuarea concediilor de odihnă ale angajaților, în perioada iulie-august.

În Brașov se fac liste de așteptare, oamenii fiind nevoiți să se pezinte la primele ore ale dimineții pentru a obține un bon de ordine. Zilnic sunt oferite 80 de bonuri de ordine, care se pot obține de la ora 5.00. Instituția se deschide la ora 8.30.

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, din cadrul Prefecturii județului Galați, extinde programul de lucru în luna august, urmând să se primească documente și să se elibereze pașapoarte și în afara programului normal de lucru, în zilele de 12, 14, 15 și 19 august 2017.

La Timișoara, pentru a se evita aglomerația de la Serviciul de Pașapoarte, din 22 iulie se lucrează cu publicul și în zilele de sâmbătă, între orele 8-16, la trei ghișee.