Tehnologia de prelucrare a limbajului natural este considerată a fi un contribuitor imens la această creștere. Această tehnologie este adoptată rapid, în special de instituțiile financiare, deoarece poate efectua tranzacții cu clienți și poate răspunde la întrebări comune în locul angajaților umani.

America de Nord se aşteaptă să deţină majoritatea cotei de piaţă a indistriei AI până în 2023, pe când Europa şi regiunea Asia-Pacific vor înregistra o creştere semnificativă datorită ritmului rapid al urbanizării în anumite zone, utilizarea în creștere a smartphone-urilor și robust sectorul automobilelor.

Orice tranziţie de la munca umană ar putea duce la mai puţine locuri de muncă, de aceea, marea întrebare este dacă AI şi automatizarea pot produce suficiente locuri de muncă pentru a se asigura că persoanele înlocuite nu sunt lăsate în şomaj.

Potrivit Forumului Economic Mondial, În SUA, unii au prevăzut că 7% din locurile de muncă vor fi pierdute pentru automatizare până în 2025, iar un studiu recent a constatat că, deoarece 10 milioane de locuri de muncă în Marea Britanie vor fi înghițite de automatizare în următorii 10 ani.

AI şi automatizarea nu mai sunt valul viitorului, tehnologia este deja aici, iar aceste sisteme sunt puse în aplicare mult mai bine decât înainte. Lumea job-urilor se schimbă şi modul în care funcţionează societatea trebuie să se schimbe împreună cu ea.